Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. oktober 2006 kl 21.20 Niern: Summer of Sam

Seriemorder i hetebølge

Vennene Ritchie (Adrien Brody) og Vinny (John Leguizamo) (Foto: 40 Acres and a Mule Filmworks)
Vennene Ritchie (Adrien Brody) og Vinny (John Leguizamo) (Foto: 40 Acres and a Mule Filmworks)
En varmebølge skyller over New York City. En mystisk psykopat, som kaller seg Son of Sam, plaffer ned helt uskyldige ofre i bydelen Bronx.

Sommeren 1977 er den varmeste i manns minne, temperaturen nærmer seg 40 grader, og New York er i ferd med å utvikle seg til et dampende, brennende asfalthelvete.

Det hersker en apatisk stemning, men så kommer nyheten om at en hensynsløs og beregnende seriemorder herjer i tropenatten. Son of Sam er en psykopat som skyter sine tilfeldig valgte ofre. Det er agurktid, og tabloidavisene aner at her er det penger å tjene. Dermed forandrer morderen New York til et sydende sentrum av mistenksomhet, panisk og paranoia.

Vinny og Ritchie
Filmens hovedpersoner er Vinny og Ritchie, to barndomsvenner som har gått forskjellige veier. Mens Vinny har bosatt seg i Bronx og bli i det italiensk-amerikanske miljøet, har Ritchie valgt å bryte ut og etter ett og et halvt år i New Yorks East Village vender han tilbake. For Ritchie har det tradisjonelle Bronx-miljøet vært som et mentalt bur, og når han kommer tilbake, er det som et annet menneske: Han har hanekam, hører på Sex Pistols, spiller i band og er opprørsk i forhold til alle samfunnskonvensjoner.

Vinny derimot, har valgt å leve ut tradisjonene. Han har giftet seg og jobber som frisør. Etter hvert som frykten og paranoiaen brer seg, tilspisses konflikten mellom Vinny og Ritchie. Vinnys venner er nemlig overbevist om at Ritchie er Son of Sam…

Om filmen
Filmen handler ikke om seriemorderen, men om hvordan det var å leve i New York den sommeren, for eksempel i bydelen Bronx. Regissøren Spike Lee tegner et situasjonsbilde av denne utrolige sommeren, da Son of Sams pestbefengte terror delte nabolag, satte venner opp mot venner og gjorde tillit om til frykt.

Amerikansk drama (1999)
Originaltittel: "Summer of Sam"
Med John Leguizamo (Vinny), Adrien Brody (Ritchie), Mira Sorvino og Jennifer Esposito
Regi: Spike Lee
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no