Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 14. desember 2000 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)

NRK2 torsdag 14. desember kl 19.30
Migrapolis

Kultursjokk

Alle kulturer har sine spesielle tradisjoner. Skikk og bruk varierer fra sted til sted. Ikke alt er like lett å venne seg til når norsk og utenlandsk kultur møtes. Kultursjokk er temaet i kveldens utgave av reportasjemagasinet Migrapolis.

Kjøkkensjef Odd Arne Braute har giftet seg inn i en vietnamesisk familie i Norge. Han berømmer barneoppdragelsen i vietnamesisk kultur og mener gjestfriheten er større og mindre formell. Men når konas slekt setter på en vietnamesisk video, melder han pass. Humoren er særlig vanskelig å få tak på. Dessuten er karaoke-presset stort. På besøk hos kona Mai Chieus søster i Sandefjord må han vise at også han kan synge karaoke - på vietnamesisk.

Reporter er Chelliah Rajan.

Lån bort din kone
Mostafa Pourbayat kom til Norge fra Iran for 14 år siden. På sitt første julebord fikk han virkelig kultursjokk da andre menn kom og ville låne hans kone til en svingom på dansegulvet. Sjokket ble imidlertid dempet da han forstod at han også godt kunne danse med deres koner. Men rakfisk har han aldri vent seg til. Det er et overgrep mot en flott råvare, mener Mostafa. Nå jobber han som spesialkonsulent i Hedmark fylkeskommune, og bruker sine erfaringer til å bygge bro mellom ulike kulturer.

Reporter er Hung Mai Ba.

Kulturpendler
Sosialantropolog Loon Litt Woon sier hun er en kulturpendler. Hun mener det er viktig å fri seg fra tanken om at hvis man blir mer norsk, så blir man mindre av noe annet. Den kulturelle identiteten er ikke en konstant størrelse, hevder hun. Hvis hun flytter til USA, vil hun sikkert ha med seg både Norge og Malaysia, og likevel ha god plass til amerikansk kultur. Loon Litt Woon jobber med å betrakte menneskers oppførsel for et konsulentfirma i Norge.

Hva hun synes om nordmenn, forteller hun gjerne til reporter Karyn Bennett-Lund og Migrapolis-seerne.

NRK2 torsdag kl 19.30
NRK1 torsdag kl 00.00

Egenprodusert flerkulturelt reportasjemagasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)