Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. juni 2000 kl 22.00 Dok22: Dagbok fra Pyongyang

Dok22: Dagbok fra Pyongyang (t)


NRK1 mandag 19. juni kl 22.00
Dok22: Dagbok fra Pyongyang

Med kamera som våpen

Med et 16 millimeter kamera har den norske filmskaperen Solrun Hoaas fanget opp hverdagen i Nord-Korea, nasjonen som fremdeles var lammet av sorg, tre måneder etter lederen Kim II Sungs død. I filmen \"Dagbok fra Pyongyang\" møter vi enkeltmennesker i dette lukkede landet og ser hva som ligger bak det idealiserte bilde av Nord-Korea som vises i den vestlige verden.

NRK1 viser i kveld den unike filmen, som er solgt til en rekke land deriblant Japan, Australia og Tyskland.

Det var i 1994, like etter den store lederens død, at Solrun Hoaas ble invitert til Pyongyang filmfestival i Nord-Korea. To år senere deltok hun på samme festival. Hun opplevde at nasjonen fremdeles eksisterte i skyggen av Kim II Sung, men hun møtte også en nasjon som lider på grunn av matmangel og nød.

\"Dagbok fra Pyongyang\" er en personlig, reflektert og balansert reiseskildring fra regissørens to besøk i Nord-Korea. Filmen gir oss et innsiktsfullt og spennende bilde av en fremmedartet kultur, et lukket samfunn i endring. Den tar utgangspunkt i personlige erfaringer i og med at det aldri var noen som åpent kritiserte regimet av frykt for represalier. Vi møter en rekke menneskeskjebner - skapende kunstnere, filmfolk og dramastudenter som lever innenfor det sosialistiske regimets strenge mal.

Solrun Hoaas
Solrun Hoaas er født i Norge, men vokste opp i Japan og Kina med misjonærforeldre. Hun studerte i Oslo, men jobbet senere som frilansjournalist og universitetslektor i Australia. Hun har produsert både spillefilmer og dokumentarer. Selv foretrekker hun den personlige, essayistiske dokumentarformen med utgangspunkt i tverrkulturelle temaer.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
NRK1 viser i kveld Solrun Hoaas\' hverdagskildringer fra Nord-Korea, \"Dagbok fra Pyongyang\". (Foto: Ponch Hawkes).

I \"Dagbok fra Pyongyang\" møter vi et Nord-Korea som fremdeles lever i skyggen av den store lederen Kim II Sung.

Australsk produksjon
Regi: Solrun Hoaas
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123