Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. februar 2010 kl 16.05 Herbert von Karajan - skjermens maestro

TV-stjernen Karajan


Herbert von Karajan (1908-1989) var den første betydningsfulle dirigenten som laget film- og senere video-produksjoner av sine egne konserter. Slik kunne man i ettertid ikke bare høre mesteren i aksjon, men også se ham!

Denne filmen fokuserer en bestemt side av den verdensberømte dirigenten Herbert von Karajan; han var den første dirigenten som filmet sine opptredener slik at de kunne bevares for ettertiden. Som i sitt dirigentvirke, var han også en estetiker når det gjaldt regien på film og tv.

Vi får se hvordan Karajan utviklet sitt filmspråk for orkestrale produksjoner. Hvordan skal et orkester filmes? Og hvordan tar en obo seg ut på film? Hvorledes skal man filme dirigenten best? Disse problemstillingene fantes det ikke noe svar på den gangen.

Karajan ville etterlate seg ikke bare lyd, men også film av konsertene han dirigerte. Etter prøving og feiling for å tilfredsstille hans strenge estetiske sans og kvalitetsbehov engasjerte han til slutt et kamerateam som tilfredsstilte hans visuelle mål.

Fjernsynsopptak og video var i sin spede begynnelse da Karajan begynte. Og hans visuelle tilnærming og stramme regler når det gjelder hvordan man skulle filme orkester og solister – og selvfølgelig ham selv som dirigent – har fortsatt betydning for alle som produserer opptak av konserter og opera for skjermen.

Karajans høye ambisjoner krevde stor innsats fra filmteamet, og sterke personligheter på hver side av gjerdet førte til mange konfrontasjoner. Hans nærmeste medarbeidere forteller i denne dokumentaren om sine erfaringer med Maestro Karajan.

Programmet er sendt tidligere

Tysk dokumentar fra 2007
Regi: Georg Wübbolt
Produksjon: BFMI production for RBB / Arte and BR
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no