Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 16. februar 2001 kl 23.55 For en crazy dans!

For en crazy dans! (t)

NRK1 fredag 16. februar kl 23.55
For en crazy dans!

Fra twist til macarena

Hva er det som gjør at vi mennesker alltid har hatt så stor glede av å bevege oss til musikk? Denne dokumentaren forteller historien om moderne danseformer som twist, disco, breakdans og macarena.

1960 var starten på twistens tiår. \"Let\'s Twist again\" med Chubby Checker ble en verdensslager, og twisten forandret ikke bare danseformen, men også livet for mange mennesker. Før 60-tallet hadde ikke dansestilen endret seg nevneverdig i løpet av siste hundreår. Nå ble det plutselig lov å slippe partneren og danse på egen hånd.

I dokumentaren fortelles det hvordan ungdommen kastet seg over den \"frie\" dansen. De etablerte derimot fant dansen umoralsk og vulgær, og forsøkte å forby den.

Disco i 70-årene
Takket være twisten fortsatte både dansen og musikken å forandre seg, og på 70-tallet kom discodansen, som var lett å lære. Musikken var glad og lokket til seg en glamorøs innpakning. Gruppen Village People hadde en hit med \"YMCA\", som også ble en dans.

En av 70- tallets dansikoner er John Travolta, og hans rollefigur i \"Saturday Night Fever\" betydde et oppsving for danseskolene.

Breakdans og latino
På 80-tallet tok breakdansen over etter discodansen. Sammen med rap, hip hop og graffitti ble denne dansetypen født i getto-områdene i USA. Men som vi får se i programmet, var breakdance, og musikken som hører til, absolutt ikke noe som kunne utføres av hvem som helst.

Latinomusikken på 90-tallet derimot kom med danseformer som slo an hos de fleste - lambada, salsa og den muntre macarena.

I tillegg til arkivklipp fra ulike danseepoker innholder programmet også intervjuer og analyser av de forskjellige dansestilene som har dominert dansearenaene de siste 40 årene.

NRK1 fredag kl 23.55.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Crazy Dancing
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)