Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. juni 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Hvor vestlig er Vesten?

Er Vesten bedre enn resten?

I kveldens program drar Jostein Gripsrud blant annet til Dakar i Senegal (Foto: Elin Sander)
I kveldens program drar Jostein Gripsrud blant annet til Dakar i Senegal (Foto: Elin Sander)
I dag er Norge og resten av Europa flerkulturelle samfunn. Hva er vestlig kultur til forskjell fra andre kulturer? Og kan Vesten se bort fra sine kulturelle røtter i Østen? Medieviter Jostein Gripsrud besøker blant annet Dakar, Venezia og København på sin reise etter svar på slike spørsmål.

De kulturelle grensene, med den vestlige kulturen som den overlegne, har en lang historie. Orienten ble lenge sett på som et negativt motstykke, selv om vi har mye å takke araberne for. Tallsystemet, som vi kjenner det, kommer fra den arabiske verden. Kunsten har imidlertid alltid vært tiltrukket av det som er annerledes og eksotisk. I Venezia finnes klare spor etter bysantinsk kulturpåvirkning. Arkitekturen i byen er arabisk og overdådig i stilen.

Afrikansk kultur står for det opprinnelige og det kroppslige. En kunstner som Pablo Picasso fant inspirasjonen han trengte her. Han kombinerte det primitive med det moderne, og skapte et unikt kunstnerisk uttrykk. En fransk kunstner, plakatkunstneren Toulouse-Lautrec, var sterkt inspirert av japanske tresnitt med store fargefelt, dynamikk og bevegelse. På 1600-tallet i København bestilte kongen av Danmark-Norge porselen fra Kina. Og hva ville vestlig kultur vært i dag, uten de afrikanske slavenes musikk?

Om serien
- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, serien som han er programleder for.

Hva er egentlig kunst, og hva har den med samfunnet å gjøre? I seks programmer følger vi Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Akkompagnert av finsk rock’n’roll reiser han til steder som Voss, Venezia, London, Paris, Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet i 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til pop-kultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer. Men store samfunnsendringer som utdanningseksplosjon, medierevolusjon og globalisering har endret oppfatningen av hva kunst er.

Kulturdokumentar-serie produsert av Universitetet i Bergen i samarbeid med NRK Hordaland
Programleder/ansvarlig Jostein Gripsrud (jostein.gripsrud@media.uib.no)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83