Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. juni 2001 kl 22.00 Johns verden: Beirut

Beirut opp av asken?

SVTs reisende reporter John Carlsson besøker et Beirut under gjenoppbygging etter krigens herjinger. (Foto: Ove Jakobsson, SVT)
SVTs reisende reporter John Carlsson besøker et Beirut under gjenoppbygging etter krigens herjinger. (Foto: Ove Jakobsson, SVT)
I Beirut gjør merkene etter krigens ødeleggelser koplet med turistlivets prangende attraksjoner et fullstendig schizofrent inntrykk. Gjennom 16 år raste borgerkrigen, men for hvem gjenoppbygger man denne byen? undrer John Carlsson i møte med dagens Beirut.

Bildene av de ufattelige ødeleggelsene strømmet mot oss i 16 år. De politiske, religiøse og sosiale spenningene eksploderte i åpen vold årene 1975-90, og byen var delt i to mellom kristne og muslimer. Fredsavtalen kom i 1991, og ti år senere finner vi en by som forsøker å reparere skadene – og leve med konfliktene.

Politikk og penger
Den steinrike statsminister Rafik Hariri står bak det private entrepenørfirmaet Solidere, i dag Libanons største og mest glamorøse foretak. Forsiktig uttrykt, så deler ikke alle visjonen om det nye Beirut, og spesielt ikke måten man gjenoppbygger byen på, rapporterer Sveriges Televisions utsendte, John Carlsson.

- Den gjenreiste delen av byen er ikke for oss, men for de rike, observerer en innbygger av Beirut, Constantin Doumani. Hans kontorhus ble revet av Solidere for å gi plass til en ny og større bilvei.

Shatila
I flyktningeleiren Shatila driver Mahmoud Abbas et senter for barn og ungdom. Shatila Children & Youth Center mottar bidrag fra en rekke utenlandske organisasjoner, blant dem flere svenske. Mahmoud har besøkt Sverige og skolene der og raser over de forhold barn i Shatila tvinges å leve under. Kampviljen er åpenbar, men også kynismen:

- Å klare å være et normalt menneske i et miljø som her, er vanskelig – det er et under at ikke alle mine barn er mordere.

Krigsbarnas drøm
Pascale Schlink heter et av Beiruts mange krigsbarn som var tvunget å tilbringe mesteparten av oppveksten i tilfluktsrom. Hun levde som i et fengsel i hele seks år, fra hun var tre til hun var ni. I dag er Pascale 24 år, og når vi møter henne, har hun nylig funnet kjærligheten via internett. Sammen med uttallige unge libanesere deler hun drømmen om å forlate byen og søke lykken og eventyret i utlandet.

Ekteskap på tvers
I Beiruts religiøse smeltedigel vekker planene om giftermål over grensene fortsatt sterke følelser. Gitta og Rami – den første kristne maronitt, den andre drus av syrisk opphav – forteller om omstendighetene omkring deres ekteskap, et ekteskap som hadde vært en umulighet under borgerkrigen.

Om ”Johns verden”
Med serien ”Johns verden” har journalisten og tv-reporteren John Carlsson (38) laget en krysning mellom utenriksdokumentaren og Lonely Planet. Dette er nåtidshistorie på en overraskende og annerledes måte.

I løpet av serien besøker han South Central i Los Angeles der Rodney King ble slått helseløs av hvite politifolk, Haiti, verdens første svarte republikk, Beirut etter 16 år med borgerkrig, Falklandsøyene som fortsatt blir gjort krav på av Argentina, Hong Kong etter gjenforeningen med Kina, Uganda etter Idi Amin og til sist atoll-øyene Moruroa der Frankrike gjennomførte prøvesprengninger helt fram til 1995.

John Carlsson har bakgrunn som reporter i Aktuelt og Kvällsöppet, og som programleder i Filmkrönikan.

Svensk dokukmentarserie, SVT
Programleder John Carlsson
PressekontaktSteinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
SVTs reisende reporter John Carlsson besøker et Beirut under gjenoppbygging etter krigens herjinger. (Foto: Ove Jakobsson, SVT)