Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. april 2009 kl 20.35 Vendepunkt: Restart

Det store karriereskiftet

Sophie Nyrerød levde et yrkesliv på tvers av hvem hun innerst inne ønsket å være. Nå har hun funnet seg selv som billedkunstner. (Foto: Univisjon)
Sophie Nyrerød levde et yrkesliv på tvers av hvem hun innerst inne ønsket å være. Nå har hun funnet seg selv som billedkunstner. (Foto: Univisjon)
Å skifte karriere minst en gang i løpet av livet, er noe alle må regne med i vår tid. Det kan være høyst selvvalgt, eller livet som gir deg en kilevink slik at du må skifte kurs. Møt IT-gründeren, skuespilleren og journalisten som tok spranget ut i det ukjente - vekk fra tilsynelatende spennende karrierer.

- Jeg har hatt mine femten minutter med berømmelse, men var det viktig? Nei, svarer skuespiller, snart psykolog Helga Mjeldheim, på sitt eget spørsmål. Hun er blant annet kjent fra rollen som plattformsjef i NRK-såpen "Offshore" og fra teaterscenen. Helga kom sakte, men sikkert frem til at livet som skuespiller hadde for høye omkostninger. Hun ønsket noe annet og tok et aktivt valg.

Miste seg selv
For andre skjer karriereskiftet under mer dramatiske omstendigheter. Sophie Nyrerød levde et yrkesliv på tvers av hvem hun innerst inne ønsket å være. Et liv som såkalt "coverjeger" i billedbladet NÅ, var ikke forenlig med å være den omsorgsfulle personen hun hadde et indre bilde av. For Sophie endte det med at hun ble fysisk syk og sengeliggende. I dag har hun funnet seg selv igjen i et liv som billedkunstner.

Gründer av den nye tid
Finn Seldal, suksessrik gründer i IT-bransjen, finner du i dag bak rattet på en taxi. I hanskerommet ligger notisblokken klar. Hans restart har gitt ham muligheten til å hente fram nye sider ved seg selv. I programmet får vi vite mer om ham, som en av de tidlige pionerene i den nye elektroniske tid, og hvordan han gjør motgang til et positivt vendepunkt - en restart.

Om serien
Å snu en dårlig livssituasjon til å bli et positivt vendepunkt i livet, er en kunst. I den andre sesongen av den populærvitenskapelige dokumentarserien "Vendepunkt", møter vi mennesker som har greid det - og som vil dele sine erfaringer – både om tøffe tider og lys i tunnelen.

Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv. Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Prosjektleder: May-Britt Skjelvik, tlf. 55 58 69 11/924 54 780
Professor i psykologi: Frode Thuen, faglig konsulent, tlf. 913 11 183
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900