Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. mai 2001 kl 22.00 Johns verden: South Central, Los Angeles

Verden ifølge John Carlsson

Den svenske reporteren John Carlsson (t.v.), her sammen med politimannen Derek O’Donald. (Foto: Sofia Sabel/Kamerareportage/SVT)
Den svenske reporteren John Carlsson (t.v.), her sammen med politimannen Derek O’Donald. (Foto: Sofia Sabel/Kamerareportage/SVT)
Den svenske reporteren John Carlsson har fartet jorden rundt og kommet tilbake med programmet ”Johns verden”, en slags krysning mellom utenriksdokumentaren og Lonely Planet. Selv kaller Carlsson programmene for sju personlige halvtimer, der han oppsøker kjente konfliktområder og spør: Hva hendte siden?

Resultatet er nåtidshistorie på en overraskende og annerledes måte. Kjente og ukjente ansikter forteller om sin hverdag på plasser som for noen år siden gikk igjen i avisenes førstesideoppslag.

Rodney King
Vi skal først til California, USA, nærmere bestemt bydelen South Central i Los Angeles. Der brøt helvete løs for nøyaktig ti år siden, da en svart mann ble helseslått av fire hvite politifolk i en trafikkontroll. Hans navn var Rodney King.

Trass i at mishandlingen av Rodney King var videofilmet av et vitne på en veranda like ved, ble politimennene frikjent av en overveiende hvit jury. Rettssaken ble gnisten som satte South Central i brann: 54 døde, 23 000 skadede. Det var det voldsomste sammenstøtet i USA siden borgerkrigen på 1860-tallet.

Hva har hendt i South Central siden? spør John Carlsson og får svar av en politimann som spiller seg selv i en dokudramaserie med tittelen ”LAPD Cops”, av gangsterdronningen Ruby og av reporteren Rick Chambers som selv nådde berømmelsens tinder som ”krigskorrespondent” i sin egen by for ti år siden.

Kommende besøk
Journalisten og tv-reporteren John Carlsson (38) har bakgrunn som reporter i Aktuelt og Kvällsöppet, og som programleder i Filmkrönikan. I kommende programmer besøker han verkebyllen Haiti like før siste presidentvalg (sending neste uke), Beirut etter 16 år med borgerkrig, Falklandsøyene som fortsatt blir gjort krav på av Argentina, Hong Kong etter gjenforeningen med Kina, Uganda etter Idi Amin og til sist atoll-øyene Moruroa der Frankrike gjennomførte prøvesprengninger helt fram til 1995.

Svensk dokumentarserie, SVT
Programleder John Carlsson
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Den svenske reporteren John Carlsson (t.v.)sammen med politimannen Derek O’Donald. (Foto: Sofia Sabel/Kamerareportage/SVT)


LENKER
  • Les mer