Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. april 2003 kl 20.15 Verdis Rekviem

Klassisk påskemusikk

Claudio Abbada dirigerer Berlinerfilharmonikerne i Giuseppe Verdis
Claudio Abbada dirigerer Berlinerfilharmonikerne i Giuseppe Verdis "Requiem"
Giuseppe Verdis "Requiem" er i dag en av de mest fremførte dødsmesser. I kveld fremfører Berlinerfilharmonikerne det mektige verket under sin dirigent Claudio Abbado.

Det svenske radiokoret medvirker sammen med størrelser som Angela Gheorghiu, sopran, Daniela Barcellona, alt, Roberto Alagna, tenor og Julian Konstantinov, bass.

Verdi døde 27. januar 1901, og på denne dagen, 100 år senere, sendte tysk fjernsyn denne oppsetningen av "Requiem".

Giuseppe Verdi (1813-1901)
Verdi fikk musikkundervisning fra han var tre år gammel, og som niåring ble han organist i landsbykirken på fødestedet Roncole. 18 år gammel dro han til Milano og ble elev av operakomponisten Vincenzo Lavigna. I 1836-39 var han maestro di musica i Busseto.

Verdi tilhører ikke de komponister som skapte de revolusjonære omveltningene. Hans utvikling dreide seg mer om å forfine den tradisjon han var en del av – den italienske. Det som først og fremst skiller Verdis operaer fra den tyske tradisjonen med sin romantiserte natur og mytologiske symbolisme, er hans grunnleggende syn på opera som først og fremst et menneskelig drama, et drama som uttrykkes gjennom den enkle, vokale melodi. Dette står også i kontrast til den franske tradisjonen med sine svulmende kor- og orkestersatser.

Verdis siste periode omfatter bare to operaer, "Otello" (1884-86) og "Falstaff" (1889-92). I tillegg komponerte han en strykekvartett og enkelte kirkemusikalske verker, blant annet "Requiem", fremført første gang i 1874, som han skrev etter en periode som fritenker. Med dette verket var han tilbake i den katolske folden igjen.

Programmet er tidligere sendt i påsken 2001.

Tysk produksjon
Originaltittel: "Giuseppe Verdi Messa da Requiem"
Prosjektleder Anne Røthing
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83