Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. september 2003 kl 18.30 Newton

Hvor kommer dragene fra?

Unni Eikeseth med en kongesnok (NRK-foto)
Unni Eikeseth med en kongesnok (NRK-foto)
I kveld skal Newton prøve å finne ut hvorfor vikingene hadde dragehoder foran på vikingeskipene. Og hvordan oppstod sagn og eventyr om nettopp drager?

Over hele kloden finnes det myter om drager. Hvorfor akkurat om drager? Unni skal i kveld vise deg ting som kan ha inspirert til eventyr og sagn om store ildsprutende drager. Både krokodiller og reptiler kan ha bidratt til dragemytene. Reptiler er slanger eller øgler som finnes mange steder på kloden. De er kjent for å være ganske krigerske, og gir seg ikke uten en skikkelig kamp. Mange av artene spiser også kjøtt. Krokodiller med sine digre gap og slanger som enten kveler byttet sitt eller hugger det i hjel med giftige bitt har nok inspirert til mange fabler og eventyr.

Newton viser deg verdens største nålevende øgle, og vi skal se på fossiler som kan ha vært med på å danne myter om at det har levd drager på jorden.


Om "Newton"
Newton er et populærvitenskapelig program for barn og unge som hver uke samler over 500.000 seere. Newton lages på Tyholt i Trondheim, og programleder er Unni Eikeseth.

Redaksjonen får store mengder e-post og brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.


Produsert av Program RIKS, Trondheim for NRK1
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf 99599760