Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. juni 2000 kl 21.00 Bird

Bird (t)


NRK2 fredag 23. juni kl 21.00
Bird

En hyllest til Charlie Parker

Clint Eastwoods film \"Bird\" om den gudbenådede jazzmusikeren Charlie Parker er vakker og samtidig smertefull. Kraften og skjønnheten i hans spill var nyskapende. Men i mørket utenfor rampelyset hadde han sine demoner å sloss mot.

Charlie \"Bird\" Parker (1920-1955) var en av de flotteste og mest geniale saksofonister jazzverdenen har sett. Som tolvåring fattet han interesse for å lære seg å spille saksofon, og han ble med i sitt første band da han var fjorten.

I 1936 fikk han sitt første virkelige gjennombrudd som altsaksofonist. Den unge, selvlærte musikeren turnerte med flere kjente band og var sammen med en annen legende, Dizzy Gillespie, med på å utforme musikkstilen vi i dag kjenner som bebop. Parker var en genial improvisatør og han hadde en unik melodisk sans.

Charlie Parker døde i en alder av 34 år. Hans liv var nok fylt av musikk, men også av alkohol og heroin. Og det var dette han til slutt bukket under for.

Denne amerikanske filmen fra 1988 er både produsert og regissert av Clint Eastwood. I hovedrollen møter vi Forest Whitaker, og i andre sentrale roller blant andre Diane Venora, Michael Zelniker og Samuel E. Wright.

NRK2 fredag kl 21.00
Tidligere sendt 15.2.98

Bilde
1. Forest Whitaker som Charlie \"Bird\" Parker.

2. \"Bird\" er produsert og regissert av Clint Eastwood, her sammen med hovedrolleinnehaver Forest Whitaker.

Amerikansk film fra 1988
Originaltittel: Bird
Regi: Clint Eastwood
Med: Forest Whitaker, Diane Venora og Michael Zelniker
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41