Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. juli 2000 kl 21.00 Stagecoach

Stagecoach (t)


NRK2 tirsdag 4. juli kl 21.00
Stagecoach

Westernklassiker med John Wayne

John Fords klassiske westernfilm fra 1939, med John Wayne i hovedrollen som cowboyen Ringo Kid, har dannet skole for senere filmer innen denne genren.

En diligence er i ferd med å forlate den lille byen Tonto i New Mexico. Om bord er den forfyllete legen Josiah Boone, den prostituerte Dallas, en kvinne som er kastet ut av sine kolleger, den mystiske gambleren Hatfield, den unge, nygifte og gravide Pratt, samt den ulastelige bankmannen Churchill og hans kone. Med på turen er også whiskyhandleren Meek med sin koffert og marsjall Bancroft med sitt gevær på jakt etter en rømt fange. Det blir en spennende reise gjennom Ville Vesten mot den lille byen Lordsburg hvor cowboyen Ringo Kid har et oppdrag å utføre.

Dannet skole
Å kalle John Fords \"Stagecoach\" for en westernfilm er på ingen måte fyllestgjørende. I sin genre overgikk \"Stagecoach\" alt som tidligere var laget, og den påvirket filmer som kom senere. \"Nesten alle gode westernfilmer etter 1939 har etterlignet \"Stagecoach\" eller lært noe av den\", skriver Pauline Kael.

\"Stagecoach\" utviklet karakterer som er blitt gjengangere i filmatisk folklore. Den gav også John Wayne hans første store filmrolle - skuespilleren som selv er blitt er blitt en filmlegende og selve innbegrepet på alt det en westernfilm skulle komme til å stå for.

\"Stagecoach\" er blitt stående som en milepæl i karrieren til John Ford, regissøren som udødeliggjorde myten om \"The Wild West\" for hele verden.

NRK2 tirsdag kl 21.00
Tidligere sendt 5.9.99

Bilde
John Wayne i hovedrollen som cowboyen Ringo Kid i \"Stagecoach\".

Produksjonsland: USA (1939)
Originaltittel: Stagecoach
Regi: John Ford
I rollene: John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine og John Carradine
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41