Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. november 2007 kl 22.30 Migrapolis: Oppgjørets time

Vonde traumer

Mohsen Nowrozy var narkoman da han kom til Norge fra Iran, men klarte å bli rusfri (Foto: Arna Raanaas, NRK)
Mohsen Nowrozy var narkoman da han kom til Norge fra Iran, men klarte å bli rusfri (Foto: Arna Raanaas, NRK)
Mohsen Nowrozy var allerede narkoman da han kom fra Iran til Norge, indiske Sarita Skagnes har skrevet bok om vold og overgrep i familien og FN-soldatveteranen Harald Evensen sliter med store psykiske problemer.

Da Mohsen Nowrozy kom til Norge fra Iran, skulle det ikke bli lettere å bli kvitt de dårlige vanene her. Han husker at da båten la til land i Drammen, ble han tilbudt hasj før han kom seg inn til sentrum.

Men Mohsen ville ut av livet som narkoman. Etter mange år er han nå rusfri, og reiser rundt for å fortelle minoritetsmiljøer at det finnes håp. – Når jeg klarte å bli rusfri, er det håp for alle, sier Mohsen.

Incest og vold
Indiske Sarita Skagnes har skrevet bok om sin oppvekst i India og Norge. Hun har skapt debatt med sine sterke skildringer av vold og overgrep i familien, og påstander om at dette ikke er uvanlig i den indiske miljøet i Norge. Sarita er opptatt av at storsamfunnet skal bli mer engasjert i minoritetsbarna. – Når man går over dørsterskelen i norsk-indiske hjem, gjelder ikke norske lover lenger. Slik skal det ikke være, sier Sarita.

Psykiske problemer
Harald Evensen angrer i dag på at han vervet seg som FN-soldat. Han tjenestegjorde i Bosnia og Libanon. Nå, mange år etter, sliter han fremdeles med psykiske plager.

Vi møter ham i Kristiansand der han bor med sin familie. Nå vil han advare unge gutter mot å reise til Afghanistan – og særlig sin egen sønn på 19 år.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no