Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. juli 2009 kl 20.10 Fiendar av fornufta

Synskhet og astrologi under lupen

Richard Dawkins er tilbake på NRK med miniserien
Richard Dawkins er tilbake på NRK med miniserien "Fornuftens fiender". (Foto: RDF Int.)
Etter å ha fulgt i sporene til vitenskapsmannen Charles Darwin i tv-serien "Darwins verden", begir den britiske vitenskapsmannen Richard Dawkins seg igjen ut i opprørt farvann. I to sendinger handler det om klarsynthet og alternativer til helbredelse utenom anerkjent medisin og vitenskap.

Den britiske naturvitenskapsmannen Richard Dawkins går i miniserien "Fornuftens fiender" mot det han kaller "epidemien av irrasjonell og overtroisk tankegang som skygger for lyset av sann opplysning og vitenskapelig etterprøving".

Synskhet
I første sending oppsøker Dawkins et kjent spiritistisk medium, Derren Brown, og er til stede på en av hans seanser. Se selv hvordan Dawkins konfronterer dem som er med på Browns seanser.

Astrologi
Det er noe i de britiske avisene som irriterer Dawkins særlig, og det er astrologi-spaltene og horoskopene. I Storbritannia får faktisk dette mer spalteplass enn den som blir satt av til vitenskapsjournalistikk.

Dawkins oppsøker derfor avisen The Observers astrolog, Neil Spencer. Hvordan kan det ha seg at himmellegemenes bevegelser gjenspeiler seg i hverdagslige hendelser i våre karrierer og kjærlighetsliv?

I neste sending tar Richard Dawkins for seg fenomener som varme hender, healing og homeøpati.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar i to deler (2008)
Originaltittel: The Enemies of Reason
Produsert av: RDF International


LENKER
  • Les mer