Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. oktober 2010 kl 14.30 Åpen himmel: Tid for stillhet

Hos nonnene på Katarinahjemmet

Margareta (fra venstre) og Francesca søker hjelp for å finne rom for stillhet i sine travle liv. (Foto: NRK)
Margareta (fra venstre) og Francesca søker hjelp for å finne rom for stillhet i sine travle liv. (Foto: NRK)
Stillhet er for sjelen det samme som søvnen er for kroppen, sier søster Anne Bente på Katarinahjemmet i Oslo. Norsk-polske Margareta Tumidajewicz (25) og venninnen Francesca Bleken ønsker å finne ut hvordan de skal få tid til stillhet i sin fullpakkede hverdag og har bedt om få en retrettdag hos nonnene på Katarinahjemmet.

Francesca Bleken, 26 år gammel, er kjemiker og holder på med sin doktorgrad om naturgass på UiO, i tillegg tar hun en bachelor i matematikk. Hun har spilt fiolin siden hun var 7 år gammel og tar fortsatt fiolintimer. Hun seiler regatta hver uke i hele sommerhalvåret, og hun liker å klatre og ellers være mye ute i skog og mark. Mye tid brukes også på kjæreste, familie og venner.

Margareta Tumidajewicz er 25 og utdannet statsviter i Europafag, til daglig jobber hun som rådgiver i innvandrersjelesorg i Oslo katolske bispedømme. På fritiden danser hun tango, tar yogatimer og hun trener en god del i treningsstudio. Hun holder fransken sin ved like ved å studere på UiO, og tar enkeltemner innen økonomi på BI. Venner og familie er også prioritert.

Begge jentene er troende katolikker og går til messe i kirken hver eneste søndag så sant det er mulig. Men allikevel ønsker de å finne tid for mer stillhet og refleksjon i livene sine. Hvordan klare det i en så tett timeplan?

De valgte å komme på retrett hos søster Anne Bente på Katarinahjemmet for å få veiledning og erfaring om dette. Vi følger dem dit og tar del i deres opplevelser.


Margareta og Francesca var sammen på pilegrimstur til Santiago de Compostela i Nord-Spania i påsken i fjor, og de forteller også litt om erfaringene de gjorde og hvordan de søkte stillheten der.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900