Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. mars 2006 kl 21.30 Stolthet og fordom

En uønsket beiler

Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle) får en uønsket beiler i kveldens episode. Foto: BBC
Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle) får en uønsket beiler i kveldens episode. Foto: BBC
Lizzie er glad for at hun og Jane er hjemme igjen på Longbourn. Hun ønsket seg langt vekk fra Mr Bingleys utålelige søstre og den surmulete Mr Darcy. Mor Bennet venter utålmodig på en ny invitasjon. Da et brev kommer i posten, er det ikke fra Mr Bingley, men fra en slektning som melder sin ankomst.

Mr Collins er prest og eier av huset familien Bennet bor i. Derfor er det viktig at han blir godt mottatt, og hele huset står på hodet før ankomsten.

Mr Collins er ungkar og blir meget sjarmert av jenteflokken. Først kaster han blikket på Jane, men får høre av Mrs Bennet at hun er lovet bort til den velstående Mr. Bingley. Neste i rekken er Lizzie, og Mr Collins kjenner at han godt kan like henne også!

Farlig flørt
Lydia og Kitty flørter fortsatt hemningsløst med alle de unge soldatene i Meryton. En ny offiser, Mr Wickham, fanger Lizzies interesse. Han virker ytterst sjarmerende og verdensvant – og han kjenner Mr Darcy. Det Mr Wickham har å fortelle, bekrefter Lizzies inntrykk av Darcy som en følelseskald og arrogant mann.

Endelig ball på Netherfield
Til slutt kommer invitasjonen som Mrs Bennet har ventet så lenge på. En invitasjon til Netherfield, Mr Bingleys herskapshus. Alle jentene gleder seg vilt – spesielt Jane ser frem til å få møte Mr Bingley igjen.

Mr Collins ser det som en perfekt mulighet til å vise frem sine kunnskaper i dans og konversasjon blant damene, kanskje spesielt overfor Lizzie…

Om serien
"Stolthet og fordom" handler om familien Bennet som har fem døtre. Den overambisiøse Mrs Bennet har kun ett mål for øye: Nemlig å få sine døtre godt gift til nær sagt enhver pris. Mr Bennet er en fåmælt mann som sparer pusten til de helt viktige uttalelsene. Han syns stort sett både konen og døtrene er noen fjollete, men sjarmerende fjols, bortsett fra hans øyesten, Elizabeth. Familien har ikke en stor formue å leve av, så det er ytterst viktig at døtrene gifter seg til penger slik at de får beholde Longbourn House.

Historien er et humoristisk og romantisk tidsbilde fra begynnelsen av 1800-tallets England.

Colin Firth i rollen som den mørke, mystiske Mr. Darcy får mye av æren for seriens eventyrlige suksess da den først ble vist i England i 1995. NRK sendte serien i 1996. 11 millioner briter fulgte spent med på den siste episoden. Serien er BBCs største dramasuksess gjennom tidene.Britisk dramaserie 1995
Produsent: BBC
Manus: Andrew Davis
Regi: Simon Langton
Med: Colin Firth (Mr. Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Julia Sawalha (Lydia Bennet), Crispin Bonham-Carter (Mr Bingley), Susannah Harker (Jane Bennet), Adrian Lukis (Mr. Wickham), Alison Steadman (Mrs. Bennet), David Bamber (Mr. Collins), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364