Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. september 2001 kl 22.00 Dok22: Kroppens kjemi: Hormonhelvetet

Hormonenes hemmeligheter

Sasha Frost er en tenåring som akkurat nå går gjennom puberteten.
Sasha Frost er en tenåring som akkurat nå går gjennom puberteten.
I denne BBC-serien i tre deler skal vi bli bedre kjent med hormonene, kroppens budbringere, og det hotteste innen forskning rundt om i verden for tiden. Hormoner er ikke lenger bare synonymt med ”kvinneproblemer”, men også med en kraftfull kilde som alle mennesker nyter godt av. Hormonene kontroller vårt humør og vår oppførsel.

Helt fra vi ligger i mors mave til vi blir gamle, spiller hormonene en viktig rolle både når det gjelder sorger og gleder. På den ene siden får hormonene æren for et godt kjærlighets- og sexliv, en god helse og et langt liv. På den andre siden blir hormonene beskyldt for alt som lager trøbbel for menneskekroppen. Da snakker vi blant annet om tenåringsopprør, menn som slår og lunefulle kvinner.

På jakt etter svar
I serien ”Kroppens kjemi” møter vi vanlige mennesker som forteller om hvordan de blir påvirket av hormonene, og forskere som avslører mysteriene rundt dem. Kanskje finnes det en hormonell ungdomskilde som kan forlenge våre liv? spør forskere som stadig er på jakt etter noe som kan utsette alderdommen, og som kan kurere stress.

Første episode
Det første programmet, ”Hormonhelvetet”, tar for seg hvordan hormonene arbeider. Tenåringsopprør, PMS, overgangsalder og jet-lag. Det er noen av problemene hormonene skaper. Våre kropper er ikke bygget for den moderne verden full av stress.

I følge professor Stafford Lightman ved Bristol Universitet i England, tror vi mennesker at vi har utviklet oss til å takle daglig stress i vårt moderne liv, og at kun sju timers søvn holder lenge. Men sannheten er den at hormonene vil det annerledes. De holder kroppen vår i steinalderen!

- Hvis vi gikk tilbake til et enklere liv, ville det ikke eksistert noe stress, ingen humørsvingninger, ikke overgangsalder og selvfølgelig ikke PMS, mener professor Lightman.

Da serien ble sendt på BBC, fulgte over to millioner seere hver enkelt av de tre delene.

BBC-serie
Originaltittel: Body Chemistry
Norsk kommentarer ved: Mette Jansson
Kontaktperson innkjøpsavdelingen: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder:
1. Sasha Frost er en tenåring som akkurat nå går gjennom puberteten.
2. Jenifer Dickens går gjennom overgangsalderen, og tar opp hele prosessen på video.
3. En gruppe av kvinner i overgangsalderen på linedancing. (Alle foto: BBC)