Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. juli 2003 kl 22.00 Fakta på lørdag: Kamtjatka - enden på verda

I Sten Bergmans fotspor

Følg med i Sten Bergmans fotspor, en av Sveriges mest kjente oppdagelsesreisende. (Foto: SVT)
Følg med i Sten Bergmans fotspor, en av Sveriges mest kjente oppdagelsesreisende. (Foto: SVT)
For mer enn 80 år siden dro den svenske forskeren og oppdagelsesreisende Sten Bergman og kona Dagny på en ekspedisjon til halvøya Kamtjatka ved Beringhavet.
Sammen med et team fra svensk fjernsyn og journalisten Lena Haglund følger vi i ekteparets fotspor til det nordøstlige Russland.


Blant andre treffer Lena Haglund den 92 år gamle Michail Kargopoltsev som forteller om sitt møte med Bergmans ekspedisjon. Michail var den gang 11 år.

Rørt til tårer
Lena Haglund oppsøker Kamtjatkas to folkeslag, evenerne og korjakerne, som begge lever av reinsdyrhold. Til evener-kvinnen Matrjona Mandjatova har Haglund med Sten Bergmans foto av hennes bestemor Maura som Sten og Dagny Bergman bodde hos i 1921.

- Matrjona trodde knapt det var sant da vi viste henne fotoet av bestemoren, sier Lena Haglund. - Hun ble rørt til tårer. På 1920-tallet fantes jo ingen fotoapparater på Kamtjakta. Det er et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme.

Større enn Norge
Kamtjaktas flateinnhold er større enn Norges. Halvøyas utilgjengelighet – det finnes ennå bare 11 km asfaltert vei! – gjør at villmarken der er nærmest intakt. Landskapet er smykket med 130 vulkaner, flere av dem aktive. Brunbjørner og kjempehavørn forekommer i tusentall.

På hundeslede
Året etter sin ekspedisjon kom Sten Bergman med boka "På hundeslede gjennom Kamtchatka". Ekteparet Bergmans datter Gundel Rende kom til verden bare noen måneder etter hjemkomsten fra Kamtjatka i 1923. I programmet forteller hun noen av de mange historiene hun fikk høre derfra.

Samproduksjon (2002)
Originaltittel: Kamtjakta Verdens Ende – I Sten Bergmans Fotspår
Regi: Lena Haglund
Produksjon: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57