Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. oktober 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Oppdrettslaksen - en trussel mot villaksen

Oppdrettslaks på rømmen

Ut i naturen: Oppdrettslaksen – en trussel mot villaksen: Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund tar oss med på laksefiske i Beiarelva i Nordland. (Foto: Deadline Production)
Ut i naturen: Oppdrettslaksen – en trussel mot villaksen: Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund tar oss med på laksefiske i Beiarelva i Nordland. (Foto: Deadline Production)
Årlig rømmer det like mye oppdrettslaks som det samlede innsiget av villaks i Norge. Når store mengder laks rømmer hvert år og deltar i gytingen i elvene, blir det stadig mindre villfisk.

Forskningsresultatene er så entydige at det er ingen som kan se bort fra dem: Oppdrettslaks er en trussel mot villaksen.

I kveldens "Ut i naturen" skal vi til Beiarelva i Nordland for å se og oppleve laksefisket. Her følger vi blant andre fiskeguiden i elva, og talsmann for Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad.

Oppdrettsgener
Vi følger også klekkingen av lakseyngelen på våren og prøver å få svar på hva som skjer med yngelen dersom den har oppdrettsgener i bagasjen.

Den genetiske bagasjen til den nyfødte lakseyngelen er med på å bestemme hvordan de tilpasser seg livet i elva. Blant annet viser det seg at yngel som har oppdrettsforeldre, er mer aggressive enn villaks. Vi ser nærmere på hva dette har å si for overlevelsen.

Det blir fiske og prat om framtida for laksen, elva og bygda. Vi tar del i stemninga langs elva, og senker kameraet ned i elva for å se hva som skjer på gyteplassen.

Oppdrettsfisken skaper litt trøbbel for villfisken hvert år. Men litt trøbbel hvert år kan bety slutten for enkelte villaksstammer.

Naturmagasin (2008)
Produsert av Deadline Production
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900