Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. januar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Norsk som oss

Hva kreves for å være norsk?

Nicholas E. Carlie er programleder i NRK. Ingen kan se på ham at han er innvandrer (Foto: NRK)
Nicholas E. Carlie er programleder i NRK. Ingen kan se på ham at han er innvandrer (Foto: NRK)
Margrethe Sandvand synes det er slitsomt å overbevise omverdenen om at hun er den nordmannen hun er. Hun er adoptert fra Korea, og har vokst opp på en bondegård i Flekkefjord. Som liten ble hun ikke oppfattet som en jente fra landet, men som en innvandrer eller en utlending, forteller hun.

- I barndommen opplevde jeg det som smertefullt. Og jeg føler fortsatt at jeg må overbevise folk om at jeg er norsk, selv om jeg nå er voksen, sier Margrethe.

Er blitt norsk
Nicholas E. Carlie er programleder i Topp 20 på NRK. Han har vokst opp i ulike land, og kom til Norge som 17-åring. Selv om han er innvandrer, ser han ut som han er norsk, og Nicholas mener at det har gjort det enklere for ham å bli akseptert som nordmann. – Jeg vet ikke om det hadde vært like enkelt å be om min kones hånd hvis jeg hadde hatt en annen hudfarge, sier han.

Ghanesisk, men norsk
Harald Quaynor har hatt en rotnorsk oppvekst uten å reflektere spesielt mye over at hans far er fra Ghana. Det er først i voksen alder at han er blitt opptatt av røttene sine. – Men jeg føler meg jo norsk. Hvordan andre oppfatter meg når de ser meg på gata, bryr jeg meg ikke om. De må gjerne tenke hva de vil, jeg vet jo hvem jeg er, sier Harald.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Program riks, Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78