Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 14. oktober 2009 kl 21.25 Generation Kill

Invaderer sivilisasjonens vugge

Invasjonen av Irak er i gang. Fra venstre: Jonah Lotan som Robert Timothy
Invasjonen av Irak er i gang. Fra venstre: Jonah Lotan som Robert Timothy "Doc" Bryan,Stark Sands som Nathaniel Fick, Alexander Skarsgård som Brad "Iceman" Colbert og Lee Tergesen som "Scribe". (Foto: HBO)
Endelig får marineinfanteristene i "1. Rekogniseringsbataljon" prøve seg på alvor, idet de reiser mot sivilisasjonens vugge, Mesopotamia, for å bekjempe fienden.

Enhver irakisk våpenbærer skal ses på som en fiende. Nord i Irak kommer Alpha-kompaniet til skuddveksling ved en bro utenfor byen Nasiriyah. Bravo-kompaniet haster etter.

Ferrando beordrer Bravo til å krysse elven Eufrat den påfølgende natten, men kompaniet ender opp med å kjøre gjennom Nasiriyah i fullt dagslys. Dermed slipper de unna de store skuddvekslingene.

Trombley blir drapsmann
På reise nordover mot sivilisasjonens vugge, Mesopotamia, blir Bravo-kompaniet hengende etter de andre etter å ha kjørt feil i et veikryss.

Gruppen er skuffet over ikke å få ta del i kamphandlingene sammen med de andre. Men snart ender også de opp i en voldsom skuddveksling, og Trombley får endelig tatt sitt første liv. Dette må feires.

Om serien
"Generation Kill" skildrer de første 40 dagene av den blodige invasjonen av Irak, slik det oppleves av de unge elitesoldatene i "1. Rekogniseringsbataljon".

Dramaet er basert på boken ved samme navn av Rolling Stone-journalisten Evan Wright, som fulgte troppen på oppdrag.

Serien gir et brutalt realistisk innblikk i USAs morderne krigføring. Den ble hedret med hele tre Emmy-priser i 2009.

"Generation Kill" går tett på forholdet blant de unge soldatene og deres møte med den ukjente fienden i Iraks ugjestmilde ørkenlandskap. Flere av soldatene som deltok i krigen, har bidratt i serien, noe som gir skildringene i krigsdramaet en sjelden medmenneskelighet og nærhet. Blant de medvirkende finner vi blant andre sersjant Rudi Reyers i rollen som seg selv.

Amerikansk krigsdramaserie i 7 deler (basert på Evan Wrights bok ved samme navn)
Originaltittel: "Generation Kill"
Kveldens episode: " The Cradle of Civilization"
Produsert av: David Simons, Ed Burns, HBO
Regi: Susanna White, Simon Cellan Jones
Med: Alexander Skarsgård (sersjant Brad "Iceman" Colbert), James Ransone (korporal Josh Ray Person) og Lee Tergesen (journalisten Evan Wright).
Pressekontakt: Jade J. Nordahl , tlf: 92403873/ 23044576
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900