Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. mai 2006 kl 19.55 Faktor: Mitt flagg og

Norsk, ung og muslim

Det er mitt flagg òg: Ilham Dahir Hassan er pressetalsperson i Somalisk Studentforening og studerer jus. (Foto: Gerd Inger Polden, NRK)
Det er mitt flagg òg: Ilham Dahir Hassan er pressetalsperson i Somalisk Studentforening og studerer jus. (Foto: Gerd Inger Polden, NRK)
I to hete vintermåneder har Faktor fulgt fire norske ungdommer i studier og hverdag, mens kampen raste om Muhammedkarikaturene. Alle fire er muslimer, men har sin individuelle tilnærming til religionen. Én ting er de enige om, Muhammedkarikaturene burde ikke vært trykt. I Faktor får du oppleve konflikten sett fra deres ståsted.

- Jeg ble krenket to ganger, først gjennom publiseringen av Muhammedtegningene og så av å se det norske flagget bli brent, sier Ilham Dahir Hassan. - Det er jo mitt flagg og, tilføyer Mohammad Usman Rana.

Hektisk vinter
Det har vært en hektisk start på året for Mohammad Usman Rana, Ilham Dahir Hassan, Yasir Mushtaq Ahmed og Mina Adampour. Tre av dem er midtveis i universitetsstudier, en avslutter videregående skole nå i vår.

Men midt i intense studier og lesing til eksamen raser verdensbegivenheter plutselig inn i hverdagen deres. Over hele verden demonstrerer muslimer mot at en dansk og en norsk avis trykker karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere steder griper demonstrantene til vold, og i Syria blir den norske ambassaden brent. Medier og ministere ønsker å høre de unges mening om situasjonen, og det blir hektiske dager, med en tv-journalist på slep.

Bakgrunn fra flere kulturer
Mohammad Usman Rana er født og oppvokst i Tønsberg, men har pakistanske røtter. Han studerer medisin ved Universitetet i Oslo og er leder i Pakistansk Studentersamfunn. Han føler seg privilegert som har to kulturer, og mener det vil komme til nytte i legeyrket, der han vil møte både etniske nordmenn og nordmenn med annen etnisk bakgrunn.

Ilham Dahir Hassan er pressetalsperson i Somalisk Studentforening og studerer jus. Hun vil bli første somaliske jurist i Norge, og mener det er viktig for somaliere å kunne henvende seg til en som har de samme erfaringer som dem. Ilham er født i Kuwait av somaliske foreldre, snakker fire språk og føler seg både norsk, somalisk og arabisk.

Det er markedsføring og ledelse som opptar Yasir Mushtaq Ahmed. Han er i gang med sitt andre år på Handelshøyskolen BI, og er nestleder i Pakistansk Studentersamfunn. For å tjene penger under studiene, tar han kurs som t-banefører. Født og oppvokst i Oslo, er det brunost han savner mest når han er på besøk i Pakistan.

Mina Adampour går siste året på Foss videregående, er aktiv i mange miljøer og levende opptatt av utenrikspolitikk. Hun har vært ungdomsrepresentant på flere reiser og seminarer i inn- og utland, og er leder for Press (Redd Barna ungdom) på Grünerløkka. Mina er født i Iran, av iranske foreldre.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlig: Gerd Inger Polden
Prosjektleder: Chris Foss
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf 815 65 900, info@nrk.no