Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. februar 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Birgit og Gro

Ut i naturen: Birgit og Gro (ttv)

NRK1 tirsdag 6. februar kl 19.30
Ut i naturen: Birgit og Gro

Naturens døtre

Birgit fyller 84 og Gro 90 år i år. Så lenge helsa tillater det, er de to søstrene Birgit Medgård og Gro Lindborg fra den lille bygda Tunhovd øverst i Buskerud utendørs så mye de kan. Og folk blir gamle i Tunhovd. Vi møter de to spreke damene i Ut i naturen i kveld.

Gro nyter livet utendørs så vel sommer som vinter. Om vinteren tilbringer hun mye av tiden med isfiske, som hun har gjort i 50-60 år. Og hun er like spent fortsatt hver gang det biter på kroken.

Søster Birgit liker sommeren bedre. Da drar hun til fjells og oppsøker setra der hun jobbet som budeie i mange år. Her føler hun seg hjemme. Her får hun ro i sin rastløse sjel. For, som hun sier, her er det alltid noe nytt å se på. Kanskje rusler en elg i nærheten, eller det kommer bærplukkere når moltesesongen er i gang. Eneste skår i gleden er mangelen på lukta av kyr og primkoking. De kyrne som finnes i området, gir ikke riktig samme glede. - De får for mye kraftf"r, og da blir ikke lukta slik som før, mener Birgit.

Moseplukking og scooterfart
Gro bruker sommeren til å kjøre mopeden sin til et skogsområde i nærheten der hun rusler rundt og plukker mose, eller kvitkrull. Dette er egentlig en lav-art, selv om de fleste kaller den for mose. For vel femti år siden var denne moseplukkingen storindustri i Tunhovd, og jernbanevogner gikk fullastet til Tyskland. Nå er det bare veteranene som plukker. Kvitkrullen brukes som dekorasjonsmateriale til blomsteroppsatser og kranser. Når Birgit kommer ned fra setra, tar hun sin egen moped og blir med Gro i skogen. - Mest for å holde meg i form, som hun sier.

En dag av gangen
For Gro har kroppen så smått begynt å vise de første tegn på at hun ikke er helt ung lenger.
Nå er hun blitt avhengig av høreapparat, og i tillegg er øynene angrepet av grønn stær.
- Hakkespetten hører jeg i hvert fall! sier den livsglade 90-åringen, som nekter å la humøret dale. - En får ta en dag av gangen!

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen, Naturredaksjonen
Ved: Harald Reitan
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Birgit Medgård (84) Gro Lindborg (90) er to tøffe søstre med sans for natur. (Foto: Erik Norrud)
2. Spark er et praktisk framkomstmiddel vinterstid, mener søstrene Birgit og Gro som ikke lar seg skremme av noen kuldegrader. (Foto: Erik Norrud)
3. Birgit Medgård (84) Gro Lindborg (90) bor i Tunhovd i Buskerud. (Foto: Erik Norrud)