Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. april 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 søndag 1. april kl 20.30
Herskapelig

Staselige Bårdshaug Herregård

Turen går i kveld til Bårdshaug Herregård som ble bygget av Christian Thams i 1902.
- Christian Thams var forrige århundres Røkke, sier programleder Toppen Bech. - Han var arkitekt med gullmedalje fra Paris og flere kjente hus på samvittigheten. I tillegg ble han ufattelig rik på trelasthandel, noe som brakte ham inn i de fleste kongehus i Europa - og som gjorde ham i stand til å bygge den vakre Bårdshaug Herregård. Der er det berre lekkert, gled dere, sier Toppen Bech, som har med seg Nils Arne Eggen til Orkdal.

Fire mil fra Trondheim, i sentrum av tettstedet Orkanger i Orkdal kommune, ligger praktfulle Bårdshaug Herregård omgitt av en gedigen, parklignende hage, en miniatyrkopi av Solkongen Ludvig XIVs park i Versailles. Så var da også byggherren arkitekt. Christian Thams utdannet seg i Zürich i Sveits og hadde i 1888 etablert seg som privat praktiserende arkitekt i Nice i Frankrike. Men helt på slutten av 1800-tallet kom han tilbake til Orkdal for å overta Strandheim Bruk som i sin tid var etablert av bestefaren Vilh. A. Thams. Det var en treforedlingsbedrift og nordenfjelskes største kassefabrikk. Thams videreutviklet raskt bedriften og startet med produksjon av ferdighus, solide tømmerhus som kunne tåle jordskjelv og litt av hvert. Husene ble en suksess og ble eksportert til Frankrike, England, Belgia, Tyskland, Spania, Sør- Amerika, Afrika og India.

Mange jern i ilden
Men Christian Thams nøyde seg ikke med denne geskjeften. Han hadde flere offentlige verv. I tillegg hadde han ansvaret for gjenoppbyggingen av kobbergruvene på Løkken i Melda samt landets første elektrisitetsdrevne jernbane, Thamshavnbanen. Han drev også gruvedrift i Nairobi samt handelsvirksomhet i Nord-Afrika, Europa og Amerika. På toppen av det hele hadde fyrsten av Monaco, prins Albert, utnevnt ham som sin offisielle handelsrepresentant i Paris. I 1911 flyttet han til Paris og døde der i 1948.

Bårdshaug Herregård er bevart i minste detalj slik gården var på Thams\' tid. Første etasje inneholder en romslig kjøkkenavdeling, en stor anretning og en utsøkt vakker spisestue. Vegg i vegg med spisestuen ligger hagestuen og hjørnestuen. I første etasje finnes også et stort bibliotek. I annen etasje finnes åtte store gjesteværelser hvorav brudesuiten er det vakreste. Det kalles også kongerommet fordi kong Oscar II bodde her i 1902, like etter at huset sto ferdig.

Etter at Thams døde, overtok kommunen Bårdshaug Herregård. I dag er gården en del av Bårdshaug Herregård Hotell, som eies og drives av ekteparet Marit Müller Lysholm og Gunnar Lysholm. Marit er datter av hotellkongen Alf Hugo Müller som kjøpte Bårdshaug av kommunen, og åpnet det som hotell i 1965. I 1970 bygde eierne et moderne hotell, bare 100 meter fra den gamle herregården. Men fortsatt er det fullt mulig å overnatte i minister Thams\' gamle residens. Husk bare å be om rom i den gamle bygningen.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt NRK1 2.2.00

Egenprodusert underholdningsprogram
Ved: Toppen Bech
Pressekontakt: Anne Bekkevold, tlf. 23 04 89 56 (anne.bekkevold@nrk.no)


Bilde:
1.Toppen Bech valgte seg Nils Arne Eggen som gjest da hun skulle besøke Bårdshaug Herregård i Orkanger. (Foto: Sør- Trøndelag Avis)

2. Toppen Bech foran den staselige herregården Bårdshaug i Orkanger. (Foto: Sør-Trøndelag Avis)