Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. oktober 2004 kl 19.30 Ville hjerter: Det som hjelper

Jobber seg ut av problemene

Brynjar, Joan Pau, Ann-Mari og Ingunn har alle opplevd psykiske kriser, men er i ferd med å komme seg på beina igjen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Brynjar, Joan Pau, Ann-Mari og Ingunn har alle opplevd psykiske kriser, men er i ferd med å komme seg på beina igjen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Ann-Mari er redd for at hun er på vei inn i en ny depressiv fase. Vi blir med henne til psykiateren, der hun snakker ut og jobber seg gjennom problemene sine. Brynjar tar et oppgjør med kulturen på Fontenehuset og seg selv, og Joan Pau frister lykken hos et annet plateselskap.

Vi blir også med når beredskapsteamet rykker ut til en kvinne som er psykotisk, og som tror at sønnen hennes blir misbrukt på en barnevernsinstitusjon.

På vei ut av depresjonen?
Vi blir med Ann-Mari på en fryktelig slitsom time hos psykiateren sin hvor hun møter de mørkeste sidene av seg selv. Hun er langt nede, men så begynner det å skje ting som forandrer livet hennes.

– Noen ganger stortuter jeg hele timen og synes livet er for jævlig, sier Ann-Mari. – Andre ganger prøver jeg å holde roen og tenke at det ikke er så ille likevel. Jeg prøver å se hva jeg kan gjøre for at ting skal bli bedre. Jeg tar med meg tankene ut fra timen, bruker tid etterpå og reflekterer over ting som vi har snakket om. Og det er viktig.

For Ann-Mari er ikke en behandlingstime bare å sitte på en sofa, men også å reflektere masse både under selve timen og etterpå. Og det krever mye mot å tørre å erkjenne at ting har skjedd og at ikke alt er som man vil at det skal være.

Godt kan gjøre vondt verre
Brynjar anklager Fontenehuset for å stakkarsliggjøre og sykeliggjøre ham ved å stille spørsmål som gjør ham deprimert. Han mener at alt for my omsorg i psykiatrien tar fra pasientene selvrespekten og bare forsterker sykdomsbildet. – Men at jeg kan komme til sjefen for Fontenehuset og ta opp dette, er jo et enormt kompliment til Fontenehuset, sier Brynjar.

Joan Pau er i middag hos en god venninne, men som han var redd for å besøke da han hadde panikkangst. Han forteller om problemene han har hatt med å få skikkelig hjelp med angsten.

– Jeg har vært borti mange idioter, forteller han. - En gang i Svolvær var det en lege som sa til meg at ’hvis du har angst så er det bare å begynne å drikke’.

Om Ville hjerter
I anledning TV-aksjonen førstkommende søndag viser NRK en dokumentarserie om mennesker som har opplevd psykiske kriser, men som er i ferd med å komme seg på beina, og om kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet.

Årets innsamlingsaksjon, "Hjerterom", er til inntekt for Rådet for psykisk helse og Kirkens Bymisjon, og i de tre første delene av dokumentaren møter vi fire mennesker som er tilknyttet Fontenehuset i Oslo og et beredskapsteam på Diakonhjemmet sykehus. Den siste delen av dokumentarserien handler om Natthjemmet, som er et overnattings- og akuttilbud for kvinner i rus og prostitusjonsmiljøet.

Egenprodusert dokumentarserie i fire deler fra NRK Fakta (2004)
Programskaper del 1, 2 og 3: Arild Aspøy
Programskaper del 4: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • TV-aksjonen på nrk.no 
  • Rådet for psykisk helse 
  • Kirkens bymisjon