Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. august 2007 kl 20.55 Niern: La meg kysse din sommerfugl

Satire fra hippietiden

Peter Sellers som den middelaldrende advokaten Harold Fine som lar håret gro, og gir seg hippiekulturen i vold (Foto: Warner Brothers)
Peter Sellers som den middelaldrende advokaten Harold Fine som lar håret gro, og gir seg hippiekulturen i vold (Foto: Warner Brothers)
Filmen er en av få satirer fra 60-tallet om hippiekulturen som ikke gretne gamle menn står bak. Peter Sellers i rollen som Harold Fine, en jødisk advokat som kommer i en midtlivskrise og ønsker mer spenning i livet sitt, virker troverdig den dag i dag.

Harold er forlovet med Joyce (Joyce Van Patten), en veloppdratt kvinne som ikke akkurat er kjent for å danse på bordet. Tilfeldighetene vil imidlertid at Harold må kjøre en bil en viss strekning, og bilen er dekorert med psykedelisk mønster. Bilen tiltrekker seg to haikere, nemlig Harolds "blomsterbarn"-bror, Herbie (David Arkin) og Herbies kule kjæreste Nancy (Leigh Taylor-Young).

Harold hygger seg i selskap med to mennesker helt utenfor hans egen bekjentskapskrets – han hygger seg faktisk så mye at han takker ja til å besøke Nancy i hennes leilighet. Der får han smake Nancys spesielle "hasj brownies", en rett garnert med marihuana. Disse krydrede bakervarene har absolutt sin virkning på Harold som tar skrittet fullt ut, lar håret gro til skuldrene og innleder et forhold til Nancy.

Men når effekten av kakene forsvinner, føler Harold seg igjen som den ganske tåpelige, middelaldrende mannen han egentlig er.

Om filmen
Filmen er både morsom og underholdende, mye takket være Peter Sellers. Få britiske skuespillere kan spille amerikaner mer overbevisende enn han. Både Jo Van Fleet, som Harolds mor, og Joyce Van Patten står fint til Peter Sellers, og det gjør også Leigh Taylor-Young som den seksuelt frigjorte Nancy.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk komedie (1968)
Originaltittel: "I Love You, Alice B. Toklas"
Med Peter Sellers, Jo Van Fleet, Joyce Van Patten, Leigh Taylor.Young, David Arkin
Regi: Hy Averback
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78