Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. februar 2005 kl 19.30 Et!

Mat og kroppskultur

Kropp og ernæring står på matseddelen hos Nadia Jebril. (Foto: SVT)
Kropp og ernæring står på matseddelen hos Nadia Jebril. (Foto: SVT)
Svenske Magnus Samuelsson går for å være verdens sterkeste mann. Og fru Kristin Samuelsson har to ganger vunnet tittelen "Världens stärkaste tjej". Nadia Jebril avlegger besøk og får servert biff.

Han er to meter høy, veier halvannet hundre kilo og er sterk som en okse. Svensk biff á la Samuelsson lages av ryggpartiet på oksen, stekes i skiver i pannen med smør, salt og pepper. Dertil hører gode sauser, poteter og grønnsakssalat. Nadia får også med seg en innføring i temaet trening og kost.

Næring og dietter
Nadia snakker videre med ernæringsforskeren Maria og gyminstruktøren Patrik om trening og dietter.

En som trener mye, er sosialsekretæren Ophelia i Stockholm. Hun er nøye med å spise riktig og nyttig mat. I programmet viser hun hvordan hun lager jordnøttsuppe fra Ghana.

Omid er en av Sveriges få profesjonelle kroppsbyggere. Til Nadia forteller han om hva slags mat som er best for å bygge opp kroppen.

Mer om serien
"Et!" handler om mat som stimulerer og forener. Også via magen lærer vi mennesker hverandre å kjenne. Kjøkkenet og matbordet er uslåelige arenaer for gjensidig forståelse og møteplass for felles interesse. Omtrent slik lyder den enkleste av all matfilosofi, ifølge svenske Nadia Jebril. Som selv ikke er kokk, men glad i mat.

Matbudsjett, småretter, kjærlighetsmat, hverdagsmat, "kroppsriktig" mat, tidsriktig mat, mat i religiøst perspektiv og nattmat – alt dette og mer til står på menyen hos Nadia Jebril i tiden framover.

Det blir hjemmebesøk hos mennesker fra alle verdens hjørner. Det lages mat, snakkes om mat og omkring en hel del andre ting som har med livsstiler og kulturer å gjøre. Vi får være med på forarbeidet med maten, tilberedelsen, spisingen og euforien. Hugg inn!

Svensk dokumentar i 8 deler (2004)
Originaltittel: Ät
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Hjemmeside