Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. juni 2003 kl 19.55 Prærieulven - den uovervinnelige

En gråbein fra prærien

Prærieulv i Yellowstone National Park, USA. (Foto: Carol Polich)
Prærieulv i Yellowstone National Park, USA. (Foto: Carol Polich)
Med prærieulven – de vide slettenes gråbein – fikk ulvefamilien en ny fetter da Amerika ble oppdaget. Prærieulven forekommer fra Alaska i nord og helt ned til Costa Rica i sør. I denne BBC-dokumentar møter vi coyoten (indiansk: coyotl) på nært hold.

Den hyler aldri mot månen, i stedet smågneller eller uler prærieulven for å påkalle sine artsfrender. Helt klart har den ulveaktige trekk og instinkter, men den er mer vâr og forsiktig. Den er lettere og stillere, og den har en enestående evne til å unngå farer. Ikke rart at enkelte kaller prærieulven for "den uovervinnelige".

I by og på land
Dokumentaren viser oss artens sanne natur, dens tilpasningsevne og kløkt. Bl.a. sammenlignes det sammensatte livsmønsteret til de ville prærieulvene i Yellowstone National Park med levemåten til "urbaniserte" artsfrender som har trukket nærmere byene.

Blant indianerne går prærieulven for å ha overnaturlige evner, og for den amerikanske bonden er den selve inkarnasjonen på djevelen. Samme hva den hvite mann har gjort for å utrydde prærieulven, har den i motsetning til ulven alltid overlevd.

Overtok for ulven
Med sine karakteristiske ul, sin lange, smale snute og bustete hale med den svarte flekken i enden, er den et syn å se. Mennesket har vekselvis latt seg fascinere og frustrere av den firbente smartingen prærieulven.

Mens den i eldre tider var fortrengt av ulven og fortrinnsvis levde ute i bushen og på prærien, overtok prærieulven sin nære slektnings områder etter hvert som denne ble utryddet av mennesket.

Kommunikator av rang
Prærieulven praktiserer en streng rangordning. Artens framgang tilskrives bl.a. dens overlegne evner til å kommunisere. Dels gjør den det ved hjelp av langtrekkende kallesignaler, dels gjennom ansiktsuttrykk, dels gjennom sitt kroppsspråk.

Coy-dog
I dag lister prærieulven seg gjennom mange av USAs byområder. Den parer seg lett med menneskets kjæreste venn hunden, og amerikanerne kaller resultatet for "coydog".

Innkjøpt britisk dokumentar
Originaltittel: Call of the Coyote
Produksjon: BBC/Animal Planet Co-Production
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57