Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juni 2001 kl 20.20 Edle dråper: Portvin

En kulturhistorisk reise - med

Torkjell Berulfsen ser nærmere på noen av Europas edle dråper (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Torkjell Berulfsen ser nærmere på noen av Europas edle dråper (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I denne serien tar Torkjell Berulfsen oss med til Spania, Portugal, Frankrike, Skottland - og til Hadeland i Norge, for å dele med seerne historiene om de edle dråpers opphav og tilblivelse. I kveld går turen til Portugal. Det skal handle om landets store eksportartikkel, portvin.

Godt drikke har vært en viktig del av den europeiske kulturen gjennom hundrevis av år, og utviklingen av disse drikkene henger nøye sammen med historien. Kriger, slag handelspartnere og transportmuligheter har styrt utviklingen av det som i dag er "vinnerne" blant hetvin og brennevin.

Var den største fordelen ved portvin at den tålte sjøtransporten bedre? Er det virkelig munkenes fortjeneste at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen gjør for Norge? Hadde utviklingen av norsk akevitt noen sammenheng med løsrivelsen fra Danmark? Ble sherry så populært i England fordi Henry VIII giftet seg med datteren til den spanske kongen? Skuslet hollenderne bort en kjempesjanse da de bestemte seg for å la franskmennene brenne selv? Hva kommer det av at champagne - seierens vin, framstilles i det mest blodige veikryss i hele Europa?

Portvin
Starten på Portugals eksport av vin var heller dårlig: Vinen var rett og slett ikke god. På grunn av det varme klimaet hadde den gjæret for fort, og var blitt så sur og tørr at for eksempel engelskmennene spyttet den ut med forakt. Men det var før abbeden av Dourodalen serverte et glass av sin vin - og en annen luring helte litt sprit i den...

Om ”Edle dråper”
Dokumentarserien kan kategoriseres som "infotainment" - en serie med stor grad av kunnskap og fakta, som formidles med underholdende og opplevelsesrike historier og bilder. Programlederen har nok måttet tøye egne grenser for hva han kan prestere for å få dette til.

Før denne produksjonen hadde Berulfsen ikke vært i full galopp på en arabisk hingst - ei heller stått i druesaft til knærne...Han reiser til hver av de edle dråpenes hjemsted og ankommer med henholdsvis sykkel, somletog, robåt og det franske TGV.

Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Anne Røthing
Pressekontakt: Inger larsen, tlf: 23 04 74 83

Billedtekster
1.Torkjell Berulfsen ser nærmere på noen av Europas edle dråper (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2.Torkjell Berulfsen - i Portugal og i druesaft til knærne... (Foto: NRK)
3.Torkjell Berulfsen sammen med en gjeng lokale druetråkkere (Foto: NRK)