Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. januar 2006 kl 22.30 Vendepunkt

Alene tilbake


Det eneste sikre vi vet om kjærlighetsforhold er at en dag vil de tette båndene mellom mennesker ryke – i verste fall ved at man blir forlatt, eller at den man elsker dør i ung alder. For den som sitter alene tilbake, er dette et dramatisk tap. Enkelte klarer imidlertid å snu den vonde erfaringen til en ny start i livet, med et nytt livsinnhold.

I det tredje programmet i serien "Vendepunkt" møter vi mennesker som har gjennomlevd en slik krise, og som har kommet helskinnet ut på den andre siden. Også fagfolk formidler hvordan man best kan bearbeide slike vonde hendelser.

Ny start
Berit Degnæs debuterte i moden alder med boka "Året med tusen dager", der hun deler sine erfaringer med å være kjæreste og samboer med en mann som blir rammet av Alzheimer. Hun mistet sin kjære gradvis over flere år. – Det var som å være med i en evig lang begravelse, sier Berit Degnæs, som i dag har gjort skrivingen til ny karriere. Sekretæryrket har hun tatt farvel med, og i programmet møter vi henne i Spania der hun bor deler av året. Hun gir oss et sterkt innblikk i hvordan hun kom seg gjennom den vanskelige perioden i livet.

"Tidspunktert"
Janicke Kim Olsen opplevde i ung alder å miste den hun hadde tenkt å dele livet med. Dette skjedde under svært dramatiske omstendigheter. Samboeren hennes ble skutt og drept.

Janicke Kim Olsens kunstprosjekt "Tidspunktert" har utspring i øyeblikk der tiden og kroppen punkteres. I prosjektet gjør hun våpen om til kunst – og kunst om til penger som går til et barnehjem i Kabul. Slik har det som i utgangspunktet var en tragisk hendelse, blitt bearbeidet til noe positivt.

Alene tilbake
Svært få av oss opplever så dramatiske ting som dette, men mange blir skilt. – For mange av kan det faktisk oppleves verre å bli skilt enn at ektefellen dør, sier faglig ansvarlig for serien, professor Frode Thuen ved Universitetet i Bergen. – Grunnen er at man som skilt hele tiden blir tvunget til å forholde seg til en person som kanskje har sviktet veldig, og som man har vonde og vanskelige følelser for, sier Thuen.

I programmet møter vi en nyskilt mann, og ser hvordan det går med ham det første året etter at han ble alene tilbake.

Om serien
I denne serien i fire deler blir vi kjent med mennesker som har opplevd kriser som et vendepunkt i livet. Vi møter også fagfolk som gir økt kunnskap omkring temaene, og hvordan man kan komme styrket ut av en vanskelig livssituasjon.

- Kriser er forbundet med vekst og utvikling og er en gyllen sjanse til å bli bedre kjent med seg selv, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og faglig ansvarlig for serien.

Serien er produsert av Univisjon, Universitetet i Bergen, i samarbeid med NRK
Faglig ansvarlig: Professor i psykologi, Frode Thuen, UiB
Produsent: Nils Arne Sæbø
Manus/regi: Arnt Brandseth og May-Britt Skjelvik
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78