Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. mars 2007 kl 19.30 Bokprogrammet

Tenk hvis…

Programleder Hans Olav Brenner og forfatter Philip Roth. (Foto: NRK)
Programleder Hans Olav Brenner og forfatter Philip Roth. (Foto: NRK)
Bokprogrammet har kastet seg over bølgen av bøker som forandrer historiske kjensgjerninger og spekulerer på hvordan verden kunne ha sett ut. I kveld ser vi nærmere på en historisk roman med et falskt premiss, litteraturhistoriens tapte skatter – og hva ville skjedd hvis John Lennon aldri møtte Yoko Ono?

Philip Roth var i mange år amerikansk litteraturs største urokråke. I dag mangler han bare Nobelprisen i litteratur for å gjøre listen over utmerkelser komplett. Han er aktuell på norsk med den kritikerroste romanen "Konspirasjonen mot Amerika", som er en historisk roman med et falskt premiss.

Et tenkt scenario
Roth lar flygerhelten og nazisympatisøren Charles Lindbergh vinne presidentvalget i USA i 1940, og hindre Roosevelt i å gå på sin tredje periode. Romanen er en fundering over hvordan forholdene for jøder i USA og verdensbegivenhetene for øvrig ville utviklet seg med Lindbergh som president.

Etter advarsler om Roths strenge mine overfor journalister og totale avvisning av dårlige spørsmål, var det en spent programleder, Hans Olav Brenner, som møtte Roth hjemme i skrivestuen hans i Connnecticut i USA.

Tapte litteraturskatter
Bokprogrammet har også vært i Edinburgh i Skottland og møtt forfatter og litteraturredaktør Stuart Kelly, som har skrevet "The Book of Lost Books". I denne boka kommer han med et overveldende rikt tilfang av eksempler på hvordan litteraturhistorien kunne ha utviklet seg i helt andre retninger hvis for eksempel den kvinnelige lyrikeren Sapfos verker ikke hadde gått tapt, hvis Dylan Thomas hadde rukket å gjendikte Ibsen til engelsk før han døde eller hvis Elisabeth I ikke hadde nektet Charles Dickens å fullføre hans siste bok. Er litteraturhistoriens største verker gått tapt for alltid?

Reiser tilbake i tid for å endre historien
Vi tar også plass utenfor Dakota building i New York, ved stedet John Lennon ble drept, med boka "Den trettende Beatle". Boka er skrevet av tyskeren Gerhard Henschels, og hovedpersonen gjør en tidsreise tilbake til november 1966 for å forhindre John Lennons møte med Yoko Ono i Indica gallery i London.

Ødela Yoko Ono The Beatles, og dermed hele musikkhistorien? Og hva ville skjedd hvis møtet mellom Ono og Lennon ble forhindret? Forfatteren av boka, og Lennon-beundrere som Bokprogrammet møter på gata i New York, funderer over dette spørsmålet.

Små tilfeldigheter
Gjennom hele Bokprogrammet har vi med oss historieprofessor Øystein Sørensen, som har skrevet "Historien om det som ikke skjedde". I denne boka går han gjennom en rekke historiske forhold, for eksempel senkingen av Blücher, og viser hvordan små tilfeldigheter kunne ha forandret verdenshistorien drastisk.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no
LENKER
  • Les mer