Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 7. desember 2008 kl 07.03 Sølvsuper

55 år med u-hjelp

Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Kroppen har for lengst gitt opp å reagere på de forskjellige klimasoner, slik er det etter hvert blitt mye lettere for meg å reise rundt i de forskjellige land og prøve å bidra!

I nærmere 55 år har Arne Fjørtoft vært på farten og engasjert i et eller annet bistandsprosjekt. Det som startet med et radioinnslag der han som NRK-reporter intervjuet noen studenter som var opptatt med å realisere et fiskeriprosjekt på Sri Lanka, har endt opp med bistandsorganisasjonen Worldview International Foundation med over 600 prosjekter i 23 land.

Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jeg kan faktisk i dag møte mennesker på gaten som tror jeg fortsatt arbeider i NRK, sier 70-åringen i søndagens sølvsuperprogram på NRK P1.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw omtaler Arne Fjørtoft seg som "en student som fortsatt reiser rundt for å lære, samle inntrykk og prøve å bidra med noe av det han kan."

Elendighetsreporteren
Arne Fjørtoft ble som reporter på mange måter også "elendighetens reporter". I begynnelsen av 1970-årene i en tid da fattigdomsproblemene og internasjonale spørsmål kom mer og mer i fokus, var han som TV-reporter mye på farten i den tredje verden.

Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Arne Fjørtoft (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jeg fikk på en måte i oppdrag å være stemmen til den tredje verden, formidle inntrykk og å fortelle hvor ille det kunne være, husker Fjørtoft.

Arne Fjørtoft er stadig på farten og energien kommer tydelig frem også når han snakker og forteller. Det er tydelig at han ønsker å gå rett på sak. Byråkratiet er ofte i veien, mener han.

Student som er på farten
Jeg føler meg privilegert som har fått stelle med ting jeg gjerne vil holde på med og føler meg fortsatt som en student som reiser jorden rundt for å lære og å se, samle inntrykk for å gjøre en best mulig jobb. Etter mim mening finnes det ingen bedre skole enn det å reise, møte andre mennesker og nye kulturer.

Arne Fjørtoft er gjest hos Haakon Dirk Blaauw.

Sølvsuper NRK P1, søndag 7. desember 2008 kl. 07.03.