Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. februar 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Politisk nøysomhet

Penger og politikk blant venner

Detaljene om hvordan Bondevik tok enkle, men effektive politiske grep for blant annet å hjelpe de to hotellinvestorene i Molde, kommer fram i Brennpunkt i kveld.

Gjennom samtaler med en viktig politiker klarte Bondevik, som den gang var parlamentarisk leder i KrF, å finne politiske løsninger slik at hotellprosjektet unngikk de pengeproblemene de ellers ville ha kommet opp i.

Investorene bak hotellet er Stig O. Jacobsen og Erik Berg, som eier Berg Jacobsen gruppen - et stort konsern som er eier av eller deltar i over 70 ulike selskaper. De er partnere med forretningsfolk som Stein Erik Hagen, Olav Thon og Bjørn Rune Gjelsten. Seilet hotell eier de sammen med Hagen og Gjelsten.

Gamle venner
Stig Olav Jacobsen har kjent Kjell Magne Bondevik i 35 år, og har siden ungdommen vært Kristelig Folkeparti-mann. Han finner det helt naturlig at Bondevik hjalp dem i forbindelse med hotellprosjektet, som også har en konferanseavdeling som brukes av kommunen som kulturhus.

- På det tidspunktet vil jeg minne om at Kjell Magne Bondevik var stortingsmann, og han hadde en helt legal rett til å ta opp saken. Det ville være oppsiktsvekkende om han ikke engasjerte seg i saken, sier Stig O. Jacobsen.

Bondevik sier til Brennpunkt
- Vi fikk mange henvendelser om dette. Det skulle bare mangle at jeg ikke prøvde å hindre en urettferdighet, som også ville ha rammet prosjekt i mitt eget hjemdistrikt. Det ville jeg gjort, uansett penger og gaver til partiet.

I 2001 ga Berg Jacobsen gruppen 800.000 kroner til Kristelig Folkeparti, og Stein Erik Hagen ga 150.000.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlig: Arild Aspøy, tlf: 90 53 52 92 og Arne O. Holm, tlf: 90 52 94 72
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42
E-post til Brennpunkt-redaksjonen: brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.


LENKER
  • Hjemmeside