Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. oktober 2006 kl 21.35 Niern: Barton Fink

Brødrene Coen om skrivesperre

John Goodman og John Turturro i glitrende samspill (Foto: Polygram Films International)
John Goodman og John Turturro i glitrende samspill (Foto: Polygram Films International)
Skuespillforfatteren Barton Fink drar fra publikum- og kritikersuksess i New York til Hollywood hvor et tilbud om å skrive filmmanus lokker. Dessverre blir livet i glitterbyen et levende helvete da han får skrivesperre.

Vi møter den selvsentrerte teaterdramatikeren Barton Fink som gjør suksess ved å skrive om "mannen i gata", og foredrar engasjert om hvordan denne er blitt tilsidesatt og glemt i kunsten. Etter å ha hatt en vellykket oppsetning på Broadway, blir han invitert til Hollywood av Capitol Pictures.

I filmbyen blir han møtt av en fet og brautende filmmagnat som vil ha ham til å tilføre et bryterfilm-manus "that Barton Fink feeling". Han får frist til slutten av uken. Fink lukker seg inne på et lummert hotellværelse, og rammes umiddelbart av en omseggripende skrivesprerre.

Sentral i historien er også Finks nabo, en omreisende forsikringsagent. Han representerer "mannen i gata" i virkeligheten, men Fink makter ikke å engasjere seg i ham når det kommer til stykket.

Om filmen
Det ble prisdryss for "Barton Fink" under filmfestivalen i Cannes i 1991. John Turturro fikk prisen for beste mannlige skuespiller, Joel Coen for beste regi og filmen vant også den gjeveste prisen, Gullpalmen.

Det er ikke tilfeldig at handlingen i filmen er lagt til 1940- og 50-tallets Hollywood. På denne tiden pågikk det en heksejakt på filmarbeidere som ble mistenkt for kommunistisk aktivitet, og spesielt utsatt var manusforfattere.

Filmen er veldig selvbiografisk. Filmskaperne opplevde selv å ha skrivesperre under arbeidet med manuset til "Miller’s Crossing". Dessuten har de befunnet seg på siden av det etablerte Hollywood.

Coen-festival på NRK
Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene vært innom de fleste sjangre, og rekken av filmer som er kommet fra deres hånd, er nesten utelukkende av høy klasse.

NRK byr på flere filmer av suksessduoen i tiden fremover:
På NRK2 vises "The Man Who Was'nt there" (28.9), "Den store Lebowski" ("The Big "Lebowski", (5.10), "Det store spranget" ("The Hudsucker Proxy") (7.10) og "Barton Fink" (12.10).

På NRK1 får vi i nattkinoen 7.10 se "O Brother, Where Art Thou" (7.10) og "Intolerable Cruelty" i søndagsfilmen 8.10.

Amerikansk drama (1991)
Originaltittel: "Barton Fink"
Med John Turturro (Barton Fink), John Goodman (Finks nabo), Judy Davis og Michael Lerner
Regi: Joel Coen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no