Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. mars 2001 kl 20.55 Niern: Anna Karenina

Niern: Anna Karenina (t)


NRK2 tirsdag 6. mars kl 20.55
Niern: Anna Karenina

Greta Garbo som Anna Karenina

Leo Tolstojs dystre, medrivende fortelling om Anna Karenina, den vakre russiske grevinnen som forlot sin trauste ektemann til fordel for en feiende flott kavalerioffiser, er blitt filmatisert en rekke ganger. Denne innspillingen fra 1935, i regi av Clarence Brown og med Greta Garbo i tittelrollen, anses for å være den beste.

\"Anna Karenina\" er den første av tre Garbo-filmer på NRK2 i mars. De to andre er \"Kameliadamen\" (13. mars) og \"Ninotchka\" (20. mars).

Anna Karenina lever en beskyttet tilværelse som kona til tsarens embetsmann, Karenin (Basil Rathbone). Mens Anna prøver å forhindre at ektemannens bror velger en utsvevende livsstil, lokkes hun selv ut av ekteskapets lune rede. Hun faller for den sjarmerende og staselige unge offiseren Vronsky (Fredric March). Dette sidespranget ødelegger Annas ekteskap og hennes sosiale posisjon i det russiske samfunnet på 1800-tallet. Hun blir til og med hindret i å se sin egen sønn.

Selvmord?
I tråd med de sensurbestemmelsene som gjaldt i Hollywood i 1935 er \"Anna Karenina\" ytterst forsiktig med å utbrodere den dramatiske sluttscenen. Det blir overlatt til publikum å avgjøre om Anna Kareninas desperate handling med å kaste seg foran toget, var selvmord eller ikke.

Greta Garbo og Frederic March leverer strålende spill i hovedrollene som Anna Karenina og hennes elsker Vronsky. Men filmens mest fascinerende rolletolkning er det Basil Rathbone som står for. Han legemliggjør Karenins iskalde ondskap - en ondskap som viser seg å skjule at han i virkeligheten er helt knust etter at Anna forlot ham. Men Karenin synker ikke så dypt at han viser sine egentlige følelser.

\"Anna Karenina\" som NRK2 viser i kveld, er den andre filmatiseringen av Leo Tolstojs mektige roman. Den første, \"Love\", kom i 1927 og var en stumfilm, også den med Greta Garbo på rollelisten. Her hadde man imidlertid tillatt seg å omskrive Tolstoj for å skape en lykkelig slutt.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Amerikansk spillefilm fra 1935
Basert på Leo Tolstojs roman \"Anna Karenina\"
Regi: Clarence Brown
I hovedrollene: Greta Garbo og Frederic March
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Anna Karenina (Greta Garbo) faller for den staselige offiseren Vronsky (Fredric March).

2. Anna Karenina (Greta Garbo) blir presentert for offiseren Vronsky (Fredric March). Ektemannen Karenin (Basil Rathbone) bivåner det hele.