Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. januar 2004 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Anne Cath. Vestly

En folkekjær forteller

Morten Krogvold har møtt Anne-Cath Vestly. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har møtt Anne-Cath Vestly. (Foto: Morten Krogvold)
Hun har gledet flere generasjoner med sine historier, elsker å danse og roper "Hold kjeft" til tv’en når hun ikke liker det hun hører. Morten Krogvold har møtt barnebokforfatter Anne-Cath Vestly i hennes kunstnerhjem på Bøler.

Det siste året har vært travelt for Anne-Cath. – Jeg har ikke våknet én eneste morgen og tenkt "Å, i dag har jeg fri!", sier hun. Likevel er hun glad for at hun ikke har pensjonert seg. Men når den neste boken kommer – hvis den i det hele gjør det – vet hun ikke.

Den siste er den beste
Anne-Cath verken vet eller vil vite hvordan en bok utvikler seg mens hun skriver. Og hun synes også det er vanskelig å rangere bøkene hun har skrevet. – Den siste er den beste, slik er det hver gang, sier hun.

Som regel tar det flere måneder fra hun får en idé til hun tør å sette seg foran skrivemaskinen. – Så sier jeg "skriv noe dumt, så får du noe å sparke mot". Og da løsner det.

Uvirkelig
Etter at mannen Johan døde har Anne-Cath tilbrakt mye tid alene. – Jeg savner Johan forferdelig. Men alle burde øve seg litt på å være alene, sier hun.

Men det er ikke alltid like enkelt å være alene. – Når jeg er alene har jeg alltid fra jeg var liten hatt en svakhet for å være uvirkelig, forteller hun. – Da må jeg kjefte på meg selv eller gjøre noe manuelt veldig fort. Det hjelper.

Om Ansikt til ansikt
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, siw.winther@nrk.no tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Hans T. Wiig, 23 04 86 96