Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 9. mai 2001 kl 20.55 Niern: Klanen

I et lukket miljø

Pat (Max Wahlberg) er ikke velkommen blant klanens medlemmer.
Pat (Max Wahlberg) er ikke velkommen blant klanens medlemmer.
Bokky er medlem av en forbryterklan som lever i et isolert irsk-amerikansk samfunn et sted i USAs sørstater. En dag dukker Pat opp, en ung gutt som aldri har bodd blant dem, men som likevel har tilhørighet til stedet. Pat er naiv og troskyldig, men Bokky tar ham under sine vinger, og det viser seg snart at gutten har talent for fusk og fanteri.

Pat (Pat Wahlberg) ankommer i forbindelse med begravelsen til sin far og merker fort at han ikke er velkommen. Særlig klanens overhode Jack Costello (Luke Askew) vil ha gutten vekk så snart den døde er i jorden. Grunnen er at Pats far i sin ungdom giftet seg med en outsider, en kvinne som ikke var irsk. Han flyttet vekk med henne og snudde dermed ryggen til den mektige Costello. Derfor er heller ikke hans sønn ønsket.

Men Pat får en ny sjanse i Bokky (Bill Paxton) som ikke er fullt så kaldhjertet. Bokky har spesialisert seg på å gjøre diverse reparasjoner for folk, som å ”asfaltere” innkjørsler - med svartmaling, mot en klekkelig sum. I tillegg kjøper og selger han shabby campingvogner, også mot anselige pengesummer i forhold til det kjøperen får igjen.

Forelskelse
I dette arbeidet lærer han opp Pat, som viser seg å være langt mer talentfull enn sin sjef. Unggutten er for øvrig svært lite skvetten av seg. Når han forelsker seg, er det ikke i hvem som helst, men i datteren til Jack Costello, mannen som mest av alt ønsker ham dit pepperen gror.

Også Bokky finner kvinnen i sitt liv – i Jean (Julianna Marguiles), en bartender som sliter for å få endene til å møtes. Jean har en hørselshemmet datter som trenger dyre medisiner, og som ville ha vært helt frisk dersom moren hadde hatt råd til å betale en operasjon til 40.000 dollar.

Bokkys følelser for Jean blir bare sterkere og sterkere, og Pat ser med bekymring på det som skjer. Han er redd det gode kameratskapet og de innbringende ”røvertoktene” de har gjort sammen, snart blir historie. Det verste er at Jean ikke tilhører klanen, og at Bokky i ferd med å begå den samme dumheten som hans egen far gjorde!

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Traveller
Regi: Jack Green
I rollene: Bill Paxton, Mark Wahlberg, Julianna Margulies
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder:
1. Pat (Max Wahlberg) er ikke velkommen blant klanens medlemmer.
2. Pat (Max Wahlberg) og Bokky (Bill Paxton) blir etter hvert et radarpar som gjør det bra på den kriminelle løpebane.
3. Jean (Julianna Marguiles) kaprer Bokkys hjerte.