Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. mai 2002 kl 22.25 Enya - musikalsk magi fra Irland

Varme toner i vinterkvelden

Enya er Irlands mestselgende artist gjennom tidene. 
 (Foto: Warner Music).
Enya er Irlands mestselgende artist gjennom tidene. (Foto: Warner Music).
Enya er Irlands mestselgende artist gjennom tidene med sju album solgt i flere millioner eksemplarer. Også hennes seneste album, "A Day Without Rain", har passert milliongrensen. Enyas helt spesielle melodiøse, drømmende stil har stadig et stort publikum.

Enya (Eithne Ní Bhraonáin) er født 17. mai 1961, og vokste opp i County Donegal, en av de få stedene i Irland hvor det gamle irske språket lever. Enya er en av ni søsken, hun har fire brødre og fire søstre. Familien er godt kjent i kretsene rundt tradisjonell irsk folkemusikk, og har fått mange priser for sine talenter. I dag driver faren hennes en pub i Meenalech som heter "Leo's Tavern". Moren hennes var musikklærer ved den lokale skolen.

Tidlig på 1980-tallet sang Enya i en folkemusikkgruppe, "Clannad", sammen med flere familiemedlemmer. Enya forlot imidlertid gruppa i 1982. Med hjelp av gode venner og støttespillere som trodde på Enyas spesielle talenter, ble trioen, kjent som "Den magiske treenigheten Enya", dannet. I 1984 tok Enya et nytt steg i karrieren da filmprodusenten David Puttnam ba henne om å lage drømmeaktig og romantisk musikk med noe 60-talls følelse til filmen "The Frog Prince".

BBC-oppdrag
Hennes neste oppdrag var for BBC. Det gikk ut på å lage musikk til en viktig dokumentarserie som handlet om kelternes historie gjennom 2700 år. Arbeidet tok ti år, og musikken ble så godt likt at BBC bestemte seg for å utgi den på plate før serien ble sendt. Platen fikk tittelen "Enya", og det ble knapt nevnt med et ord at musikken bare var et soundtrack. Enya spilte omtrent alle instrumentene selv og doblet over 80 stemmer for å få den karakteriske lyden som hun ønsket. Men "Enya" ble ingen suksess og fikk liten oppmerksomhet.

Hennes neste album derimot, "Watermark", klatret raskt opp på toppen av de irske listene og i flere andre land. Hun gjentok verdenssuksessen med albumet "Shepherd Moons", og i 1995 med "The Memory of Trees". Enya vant Grammypriser for begge albumene.

I 1997 kom samlingen "A Box of Dreams" ut - tre CDer med musikk fra Enyas debut i 1987 og fram til 1997. I år er hun, i tillegg til albumet "A Day Without Rain", aktuell med singelen "Only Time". Enya har også singel nummer to på trappene, "Wild Child", som sannsynligvis vil være i norske platehyller i løpet av mars måned.

Britisk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Enya er Irlands mestselgende artist gjennom tidene.
(Foto: Warner Music).