Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mars 2004 kl 19.55 Myter

Den frodige nordlendingen

De diskuterer mytene om nordlendingen: F.v. Tore Skoglund, Arthur Arntzen, Bente Træen, Ingrid Evertsen, Nils Magne Knutsen, Rita West (Foto: Frank Ludvigsen)
De diskuterer mytene om nordlendingen: F.v. Tore Skoglund, Arthur Arntzen, Bente Træen, Ingrid Evertsen, Nils Magne Knutsen, Rita West (Foto: Frank Ludvigsen)
Gjestfri, åpen, frodig og munter. Det er slik nordlendingen selv liker å fremstå. Men den egentlige oppfatningen er vel at nordlendingene bare syter og klager, og dessuten har en frynsete seksualmoral.

Tore Skoglund har rasket sammen et panel som har fått den tvilsomme ære å representere nordlendingens myteomspunnede liv og levnet. – Vi har en alle tiders seksualmoral, sier Ingrid Evertsen, også kjent som "Mossa". Humorolog Arthur Arntzens teori er at det nordnorske kostholdet stimulerer kåtheten. Tredje deltaker er fiskeskipper Rita West. Hun får i oppdrag å forklare "haillets" betydning for det norske kystfisket. Og når det kommer til bannskap sier hun: - Jeg er helt avhengig av å kunne smelle av ei god remse med kraftuttrykk når jeg plages med noe. For et av spørsmålene er om språket nordpå er vulgært eller kraftfullt.

To eksperter
Det må to eksperter til for å greie ut om kveldens myter. Professor Bente Træen er kjent for å forske på sex og sånt. Hun sier at nordlendingene neppe gjør det oftere enn andre, og hun har dessuten en logisk forklaring på hvordan myten om kåtskap har oppstått.

Førsteamanuensis Nils Magne Knutsen har i mange år forsket på det nordnorske. Flere av mytene er veldig gamle, og de er blitt til i en tid da embetsmenn og skribenter kom sørfra og prøvde å forklare nordlendingenes væremåte.

Mer om dette i sesongens siste "Myter" i kveld.

Om serien
"Myter" belyser på en humoristisk og uhøytidelig måte mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene er også av det humoristiske slaget, og en ekspert på folketypen er til stede i hvert program.

Ordet myte kommer fra det greske ordet "mythos", og betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds serie tar for seg.

Egenprodusert underholdning fra NRK Program Riks Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83