Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. februar 2008 kl 20.05 Dokumentar: Dagen de overlevde

Krigsskadde USA-soldater ser tilbake


"Hadde jeg mistet begge hendene, hadde jeg ikke orket å fortsette," sier sersjant Bryan Anderson (25). (Foto: HBO
Hjemvendte amerikanske soldater forteller fra krigen i Irak om sin "alive day" – den dagen de overlevde en livstruende skade. Samtalepartner er James Gandolfini fra "Sopranos".

James Gandolfinis første tv-framtreden etter at "Sopranos" gikk av lufta i USA, var med et eget program der han i løpet av en time snakker med ti amerikanske veteraner (åtte mannlige og to kvinnelige) fra krigen i Irak.

Én arm, ny framtid
En av dem er løytnant Dawn Halfaker (27). Hun forteller at en rakettdrevet granat traff like bak henne. Hun ble liggende i koma i ti dager. Høyre arm og skulder måtte amputeres. "Min innstilling til krigen i Irak var forferdelig naiv. I dag er det grusomt å tenke på, men jeg mener likevel at det var riktig av meg å være med."

Dawn er bekymret for sin egen framtid. Mest kretser tankene hennes omkring at hun ikke skal kunne løfte opp et barn i sine egne to armer. Gandolfini må protestere. "Du kommer til å bli en vidunderlig mor," sier han.

40 operasjoner
Sersjant Bryan Anderson (25) vervet seg allerede mens han var i high school. I hæren var han aktiv som bokser. I Irak mistet han begge bena, venstre arm og høyre hånds pekefinger da en veibombe eksploderte under bilen han kjørte. Anderson lå 13 måneder på sykehus og gjennomgikk minst 40 kirurgiske operasjoner.

"Hadde jeg mistet begge hendene, hadde jeg ikke orket å fortsette," forteller han til Gandolfini.

Akryl- og titan-plater
En annen krigsveteran Soprano-stjernen møter, er sersjant Eddie Ryan (22) som fikk to kuler gjennom hodet og var død i flere minutter. Han sto det over. Han har fått flere akryl- og titanum-plater operert inn i skallen. Ryan oppfører seg iblant uberegnelig, men han kan hvert et ord av den amerikanske marines hymne utenat.

Robotben
Stabssjersjant John Jones (29) mistet begge bena da en veibombe eksploderte under bilen han kjørte. Først fryktet han for hvordan kona og deres to sønner ville ta det, men hans engstelser viste seg å være overdrevne. Guttene synes det er kult med en pappa som har to robot-ben.

Før Jones stiller opp til intervju med Gandolfini, tar han med sønnene på en skøytetur.

Amerikansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Alive Day Memories: Home from Iraq
Produsert av: HBO Enterprises
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no