Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Fugletragedien etter Rocknes

Programleder Kari Toft er med på
Programleder Kari Toft er med på "Aksjon ren fugl". Her godt hjulpet av amarikaneren Ken Brewer som er medlem av en internasjonal organisasjon som driver med rensing av fugler. (Foto: Stein Hage, NRK)
Hva gjør du når fjorden er blitt full av olje og tusenvis av fugler kjemper for livet? Skal du skyte eller redde? Dette er dilemmaet etter at lasteskipet Rocknes forliste utenfor Bergen og flere hundre tonn olje rant ut i fjorden.

Kari Toft og Ut i naturen dro til Bergen etter at det umiddelbare dramaet rundt forliset var over, men mens det møysommelige arbeidet med å renske holmer og skjær gikk for fullt. For selv om oljeutslippet fra Rocknes var lite sammenlignet med det som kan skje, vil det ta lang tid før sporene i naturen rundt Bergen er borte.

"Aksjon ren fugl"
De fleste fuglene som fikk olje på seg, døde og drev til havs med strømmen. Noen ble skutt, men det var også noen som fikk hjelp. Profesjonell hjelp fra et internasjonalt redningskorps for oljeskadde fugler ble tilkalt, og "Aksjon ren fugl" var i gang. På den nedlagte sildemelfabrikken på Askøy var fugle-reddere fra alle verdensdeler i gang med foring, vasking og intensiv pleie av hundretalls fugler. Programleder Kari Toft fikk gleden av å slippe friske og rengjorte fugler ut i det fri igjen.

Rom med utsikt
Kveldens program tar oss med både opp i høyden og ned i sanden. På en smal hylle over en 30 meter dyp gruvesjakt har et ravnepar sin sommerbolig, og reporter Hanne Aass var på luftig visning.

Ravn foretrekker å hekke i steile, utilgjengelige bergvegger, for da blir det umulig for rovdyr å komme til de sårbare ungene. Hanne Aass testet hvor utilgjengelig reirplassen er.

Løvejakt i sanden
Lenge før menneskene fant ut at fangstgroper kan brukes til å fange mat med , hadde maurløven utviklet teknikken. I løs sand kan man av og til finne noen traktformede groper. I bunnen av hver grop sitter en grådig insektlarve som har spesialisert seg på å fange maur. Når en maur faller opp i fangstgropen, blir den raskt fanget i et fast dødelig grep, og trukket ned under sanden. Arild Hagen tar seerne med nært inn i den grådige maurløvelarvens verden.

Blant magasinets seervideoer blir det flere overraskelser når vi ser hvem som jager hvem.

Egenprodusert fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder: Kari Toft
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83