Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 14. juli 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Litle Færøy i Solund

Roar Moe er 48 år, ungkar og lever alene på en holme i øykommunen Solund lengst vest i Sogn (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
Roar Moe er 48 år, ungkar og lever alene på en holme i øykommunen Solund lengst vest i Sogn (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
- Jeg var så heldig at jeg vokste opp i landnot-tida, og slik ble den gamle kystkulturen den viktigste delen av livet mitt, forteller Roar Moe, en 48 år gammel ungkar som er født og oppvokst i Vågsøy med Stadhavet som nærmeste nabo. Nå lever han som eneboer på en husmannsplass på en holme i øykommunen Solund, lengst vest i Sogn.

Den første tiden var han mest opptatt av å stelle og ta vare på gamle båter og redskap som tilhørte kystkulturen. Etter hvert kom han og noen åndsfrender til at de også trengte en eiendom hvor de kunne ha det de hadde samlet. Derfor dro de på tokt, fra Bergen til Måløy og tilbake – to ganger – på leting etter en liten husmannsplass de kunne ta over og sette i stand.

Husmannsplass
På den siste turen sørover fant de det de var ute etter, en liten plass i en lun vik. Det var et hjem for en husmannsfamilie fram til tidlig på 60-tallet, den eneste boplassen på Litle Færøy noen gang. Entusiastene dannet forening, og de fikk eiendomsrett over stedet. Med hjelp av midler fra et natur- og miljøfond gikk de i gang med å reparere, bygge og berge plassen fra forfall.

Etter hvert flyttet Roar Moe like godt inn og ble bofast på holmen. Han som hadde gått både idrettshøgskolen og tatt kystskippereksamen ble fiskerbonde på gammelt vis.

Ungdommer på besøk
Om sommeren tar han i mot skoleungdom som har lyst til å få bedre innsyn i hvordan nordmenn levde og arbeidet langs kysten i eldre tider, om vinteren lever han mye alene sammen med noen villsauer og katten Potifar. Han får av og til besøk av Gudrun Ingvaldsen, som bor på en annen øy i Solund. Hun hjelper ham med matstell og husarbeid når Roar tar seg av ungdommene som kommer på besøk.

Han lever på fattigdomsgrensen, ifølge han selv, men han krever ikke så mye og har det såre godt. Likevel kan ensomheten til tider kjennes tyngende. – Jeg savner små føtter som tripper på tunet, innrømmer han. Kanskje savner han også noen å holde rundt når det røyner på.

Om serien
Dette er den fjerde serien om folk som har valgt å leve livet på høyst uvanlige steder: en fjellhylle, et skjær i havet, en villmarksgrend eller en veiløs strand. I seks programmer blir vi med Oddgeir Bruaset til nye steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", men der de det like fullt bor folk, og der de trives og har det godt.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78