Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. desember 2007 kl 19.55 Faktor: Terje Hauge ... blåser på toppene

Fotballen er rund, men hva med dommeren?

Terje Hauge…blåser på toppene: Terje Hauge på jobb på Olympiastadion i Roma (Foto: NRK)
Terje Hauge…blåser på toppene: Terje Hauge på jobb på Olympiastadion i Roma (Foto: NRK)
Terje Hauge er blant Norges mest respekterte fotballdommere. Hans gode prestasjoner i den norske Tippeligaen har gitt ham mange oppdrag også i Europa, i landskamper og Europacupkamper. Nå håper han på en plass i neste års fotball-EM for ham selv og teamet hans.

Dommen faller 19. desember, da navngir det europeiske fotballforbundet navnene på de 12 dommerne som skal dømme i Sveits og Østerrike.

Fulgt gjennom sesongen
NRK Faktor har fulgt Terje Hauge gjennom sesongen 2007. På tippeligakamp på Lillestrøm, på pikekamp i Olsvik og storkamp i Champions League i Roma. På en 3. divisjonskamp i Bergen dømte han kampen med kamera og mikrofon festet til dommerdrakten, bilder og lyd som gir et sjeldent godt innblikk i dommerens opplevelser på banen.

Begynte tidlig
Terje Hauge begynte å dømme som 16-17-åring. – Jeg spilte for Mathopen, og ble oppfordret til å ta et dommerkurs ettersom jeg var blant dem som klaget mest på dommerne, forteller Terje. Målet var ikke å bli dommer, men å lære reglene best mulig.

Fremskrittene var store, og allerede 23 år gammel fikk han erfare at å være fotballdommer er et tøft yrke. Han dømte et omdiskutert straffespark til fordel for Viking, som på grunn av dette rykket opp. – Alt oppstyret i etterkant gjorde at jeg vurderte å gi meg med dømmingen, innrømmer Terje Hauge. Men han ga seg ikke. Siden den gang har han dømt rundt tusen kamper, blant annet to norske cupfinaler, EM-sluttspill og finalen i Champions League.

Program fra NRK Fakta
Programansvarlig:Lars Wallace , tlf: 99 26 39 76
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Redaktør: Oddbjørn Rosnes , tlf: 47 81 54 58
Kontaktperson: Hilde Ljøen, tlf: 23 04 72 36 / 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no