Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. september 2010 kl 20.15 Folk: Nordlendinger i nød

Den ukjente foreningen


Grand Prix-general Per Sundnes, sex-spaltist Kristin Spitznogle og programleder i Dagsrevyen Ingerid Stenvold er alle nordlendinger. Men ingen av dem er med i "Nordlændingernes forening".

Den en gang så viktige foreninga, samlingspunkt for nordlendinger i hovedstaden, holder på å dø ut. Unge nordlendinger har andre møtesteder og er mindre opptatt av hjemlengsel og nordlandsromantikk. – Den foreninga har jeg ikke hørt om. Den må ha utspilt sin rolle, sier Kristin Spitznogle.

Heller ikke Per Sundnes har hørt om den snart 150 år gamle foreninga som i sin tid bidro til at det kom jernbane til Bodø og et nordnorsk studenthjem i Oslo. – I dag er ho mamma bare et tastetrykk unna på telefonen, sier Ingerid Stenvold. Hjemlengselen er til å holde ut.

Den eldste
"Nordlændingernes forening" er den eldste innflytterforeninga i hovedstaden, men rekrutteringen har stanset opp. De aner ikke hva de skal gjøre for å holde liv i foreninga. De møtes noen ganger til pubkvelder og foredrag, men hovedsaken er den årlige skreimøljefesten med utdeling av Petter Dass-medaljen. Medaljen gis hvert år til en person som har representert landsdelen på en fremragende måte. Men dette blir knapt lagt merke til. Foreninga lever et stadig mer anonymt liv, og medlemmer under pensjonsalder blir stadig sjeldnere.

Om to år feirer foreninga 150 årsjubileum. Ei bok om foreningas historie er under arbeid, og kongehuset blir invitert til festen. Men nå tynnes det ut i medlemsrekkene. Rigmor Eidem, som bærer tittelen formann, frykter at det går mot slutten for foreningas eksistens.

Egenprodusert dokumentar (2010)
Programansvarlig: Bård Gudmund Tennevik-Hansen, NRK
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice