Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 søndag 25. november 2007 kl 22.05 Jazzklubben

Dykk i NRK-arkivet

Lars Mørch Finborud med Lyrec opptaker i NRK-arkivet. (Foto: NRK)
Lars Mørch Finborud med Lyrec opptaker i NRK-arkivet. (Foto: NRK)
Lars Mørch Finborud og Erling Wicklund åpner igjen NRKs mytiske arkiver for "Jazzklubben"s lyttere. Denne gangen har de funnet fram kutt som viser innflytelsen norsk folkemusikk har hatt på jazz her til lands. Vi får blant annet høre et sjeldent opptak av pianistene Einar Iversen og Egil Kapstad i musikalsk tvekamp anno 1977 over folkemelodien "Markje grønast, snjogen bråna".

Vi skal også til Molde Jazzfestival 1964 da saksofonist Dexter Gordon og felespiller Ivar Medaas framførte "Kjerringa med staven", et opptak som er like absurd som det er groovy. På samme scene åtte år senere møter vi Chick Coreas Return To Forever med den forrykende fusion-låta "Sometime ago I had a dream".

Karin Krog og Berndt Egerbladh Group fremfører den aldri utgitte Egerbladh-komposisjonen "Theme From Arctic Suite" i 1970, med et sjeldent samspill mellom Bjørn Johansen og Carl Magnus Neumann – begge på altsax.

Finborud besøker også Carl Magnus Neumann i hans hjem på Laget mellom Risør og Lyngør for å snakke om hans musikalske liv, fra han som 15-åring dro til sjøs for å tjene til sin første saksofon. Fra NRK-arkivet får vi høre Neumann i samspill med diverse Club 7-grupper, Svein Finnerud, Christian Reim og ikke minst på Kongsberg Jazzfestival med pianist Ola Calmeyer og fire cellister. Neumann demonstrerer også sitt nåværende instrument, en synth-sax som spenner over åtte oktaver!

"Jazzklubben" NRK P2
Søndag 25. november kl. 22.05, onsdag 28. november kl. 19.30.