Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 24. juli 2004 kl 20.10 Profil: Profil: Blues for Mandela

Musikk fra Mandelas ungdom

Abigail Kubeka er en av sangerne vi får se i musikkdokumentaren
Abigail Kubeka er en av sangerne vi får se i musikkdokumentaren "Blues for Mandela"
Da Nelson Mandela ble satt fri etter 27 år i fengsel, møtte han sangeren Dolly Rathebe. - Dolly, kan du fremdeles synge blues? spurte Mandela. I denne musikk-dokumentaren får Mandela høre både jazz og blues fra sin ungdom.

Det var en gylden æra for musikk, afrikansk jazz og alle varianter, bee-bop, blues, marabi, kwela eller mbaqanga. I programmet gjenforenes stjernene fra 40 år tilbake for første gang: The Manhattan Brothers, Dolly Rathebe, Dorothy Masuka, Thandi Klaasen, Abigail Kubeka og The African Inkspots. De yngre talentene som Hugh Masekela, Jonas Gwangwa og Abdullah Ibrahim (den gang kjent som Dollard Brand) gjorde seg kjent med avantgardeband som legendariske "Jazz Epistles".

Programmet forteller også historien til bydelen Sophiatown, Johannesburgs Harlem, en flerkulturell smeltedigel for mange talenter: musikalske, intellektuelle og politiske, som ble ødelagt av apartheid. Sophiatown var en fristad som sto imot apartheid på slutten av 40-tallet og begynnelsen av 50-tallet. Bydelen var omringet av hvite forsteder, men et administrativt lykketreff hadde gjort det mulig for den svarte befolkningen å finne et fristed hvor de kunne få ha sine demokratiske rettigheter i fred. Men Sophiatown var en torn i øyet på nasjonalistregjeringen som ble valgt i 1948, og stod for en beinhard segregasjonspolitikk.

Sophiatown var Johannesburgs Harlem. Bydelen var en kreativ blanding av musikk og politikk, og det var stedet hvor de kuleste gangsterne, amerikanerne, bodde. Det var også mange berømtheter fra sporten som bodde her, hovedsakelig boksere, og en ny generasjon av fargede forfattere, fotografer og journalister vokste fram. Kunstnere som Gerard Sekoto bodde i Sophiatown en tid og malte dens gater og kneiper. En periode var Sophiatown senteret for ANC og Nelson Mandela. Mandela og Tambo drev det eneste fargede advokatfirmaet i Johannesburg på denne tiden, en tid som ofte ble kalt "uskyldens tid". For i Sophiatown kunne det virke som om det flerkulturelle miljøet gradvis kunne spres utover fristadens grenser, og til og med knuse apartheid. Men det var en æra som snart skulle være slutt.

Programmet er et samarbeidsprosjekt mellom BBC, France 2, the Industrial Development Corporation, TV2, NRK, YLE, SVT og Ikon.
Regi: Pascale Lamche
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83