Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. mai 2007 kl 21.40 På konsert med Miriam Makeba

Miriam Makeba live i Sveits

Miriam Makeba (75), Sør-Afrikas sang-dronning. (Foto: Cmajor Entertainment)
Miriam Makeba (75), Sør-Afrikas sang-dronning. (Foto: Cmajor Entertainment)
Hun rundet 75 for et par måneder siden, men i likhet med sin landsmann Nelson Mandela er hun ustoppelig. Opptakene til kveldens program er gjort under Miriam Makebas konsert i Basel før jul.

Antakelig er "Pata Pata" en av de mest kjente afrikanske sangene sammen med "Wimoweh", også kjent som "The Lion Sleeps Tonight". Den første er hennes egen og et av Makebas glansnumre. Den siste hadde hun en hit med på slutten av 50-tallet sammen med sin landsmann Dorothy Masuka. Vi får høre begge disse sangene og en rekke andre i den timelange konserten fra Basel.

Frihetskjemper
Frihetskjemperen Miriam Makeba måtte forlate Sør-Afrika i 1959 og søkte eksil i USA. Der sang hun for president Kennedy og hjalp til å gjøre sin daværende mann og trompetist Hugh Masekela til en stjerne på jazzscenen.

Tilbake til Afrika
I 1990 kalte Nelson Mandela henne tilbake til det frigjorte Sør-Afrika. I 2002 var hun i Stockholm for å motta Polar Prize, den uoffisielle "Nobelprisen for musikk". Etter å ha virket som profesjonell sanger i over 50 år gjennomførte hun i fjor en omfattende avskjedsturné, som konserten i Basel er en del av.

Tysk musikkproduksjon (2006)
Originaltittel: Miriam Makeba Plays Avo Session
Produsert av: Cmajor Entertainment
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no