Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. februar 1999 kl 20.30 Profil: Marc Chagall - en lovsang til livet

Profil: Marc Chagall - en lovsang til li

NRK2 søndag 21. februar kl 20.30
Profil: Marc Chagall - en lovsang til livet

Humor, kjærlighet og varme
Han bodde og arbeidet i Frankrike det meste av sitt liv, men minnene fra en russisk-jødisk barndom var med i alt han skapte. Chagall elsket livet. Hans bilder og poetiske tekster er lovsanger til livets paradokser fortalt med humor, kjærlighet og varme.
\"I livet, som på en kunstners palett, er det én eneste farge som gir livet og kunsten mening, kjærlighetens farge\".
Dette sitatet av Marc Chagall sier mye om denne folkekjære kunstneren. Han døde i 1985, 97 år gammel, etter å ha inspirert og fascinert mennesker over hele verden.
Han tilhørte ingen kunstretning, og når han ble spurt om å forklare hva bildene forestilte, svarte han at han ikke forsto dem selv. \"Bildene er livet mitt, det er alt\", svarte Chagall.

Fra St. Petersburg til Paris
Marc Chagall (1887-1985) fikk sin tidligste utdannelse i St. Petersburg, blant annet hos Leon Bakst. De første bildene, særlig skildringer fra hjembuen Vitebsk, viser en uttrykksfullhet som i barnetegninger hvor fargene er stemningsskapende.
I 1910 kom han til Académie Julian i Paris, hvor han traff malere som Modigliani og La Fresnaye og ble påvirket av kubismen. Etter en reise til Italia sluttet han seg nærmere til futuristene.
Han malte mennesker svevende i luften, personer uten hode, individer i helt umulige stillinger, kombinasjoner av de mest forskjellige scener og gjenstander, blomster, legemsdeler, hus, kuer, griser - alt sammen forent med en broket kolorisme.
Et fargerikt møte
Chagall selv er hjertelig til stede i programmet gjennom arkivklipp, lydopptak og utdrag fra hans poetiske tekster.
Malerier og grafiske arbeider forteller om en utrolig eventyrverden av patos, poesi og humor. Selv om han tilbrakte størstedelen av sitt liv i Frankrike, bevarte han sterke røtter i sin russisk-jødiske fortid, minnene om fødestedet Vitebsk og tradisjonene knyttet til de store begivenhetene i livet på landsbygda - fødsel, kjærlighet, ekteskap og død.
Chagall elsket livet. Han elsket sirkus og han elsket Bibelen. I begge fant han det samme menneskelige paradoks: glede og tragedie.
NRK2 søndag kl 20.30

Bilde (elektronisk via NTB/Data- tv/internett)
Marc Chagalls kunst er en hyllest til livet og kjærligheten. (NTB foto)

Innkjøpt dokumentar
Regi Dominik Rimbault
Produksjon: RM Associates
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83