Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. november 2004 kl 22.10 Dok1: Kroppsdeler til salgs

Liv laga med forbudte organer

På vei til operasjonsbordet . . . donoren har solgt en nyre som skaffer ham sårt trengte penger i en slunken kasse. (Foto: DR)
På vei til operasjonsbordet . . . donoren har solgt en nyre som skaffer ham sårt trengte penger i en slunken kasse. (Foto: DR)
I Danmark reiser flere og flere ventelistepasienter til utlandet for å kjøpe organer fra levende mennesker. Handel med organer er forbudt i vårt naboland, men danske leger velger å se mellom fingrene på at deres pasienter søker hjelp på denne måten.

Handelen med organer fra levende donorer er særlig utbredt i Sør-Amerika, Midt-Østen og Asia. Her er det ofte ekstremt fattige bønder som velger å selge organer for å klare seg. Betalingen for en nyre er helt ned i 9000 kroner.
For legene og bakmennene som organiserer handelen, er forretningen svært innbringende. Pasientene må ofte betale flere hundre tusen kroner.

Pakistans organ-marked
Som første tv-team i verden har Danmark Radio fått følge en pasient ut på organmarkedet.

I seks år ventet Jim Jarlman på en ny nyre i Danmark, men forgjeves. Han fryktet for å dø i ventelistekø, og beslutter seg derfor til å dra til Pakistan som er et av de nye sentrene for organhandel.

I dokumentaren avdekker Danmarks Radio med skjult kamera hvordan handelen foregår og oppsøker landsbyene der en stor del av innbyggerne har solgt organer. Tv-teamet oppsporte også donoren som solgte sin nyre til den danske pasienten.

Kritisert
Handelen med organer kritiseres overalt i USA og Europa, men har vist seg umulig å stoppe. For pasientene et det et spørsmål om å redde livet. Og i mange land i den tredje verden står fattige i kø for å selge et organ.

Foreløpig har 21 dansker tatt turen til Pakistan, og flere er på vei. Trafikken vil sannsynligvis fortsette så lenge det skorter på donorer av organer i Danmark.

Dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Organer til salg/Organs for Sale
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57